Zvicra është një shtet ku flitet më shumë se një gjuhë. Për më tepër, në varësi të zonës në të cilën jemi, banorët përdorin një gjuhë ose një tjetër. Në këtë artikull, ne ju japim informacion të dobishëm për gjuhët e ndryshme.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Gjuhët zyrtare

Në Zvicër gjejmë katër gjuhët zyrtare: gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe romanisht. Ato nuk janë përhapur të gjitha në të njëjtën mënyrë në të gjithë territorin, por secila mbizotëron në një zonë të ndryshme.Gjuha më e folur gjerësisht është gjermanishtja, pasi përdoret në 19 kantone. Në këtë hartë mund të shohim se si janë ndarë të katër gjuhët. Në zonën rozë, kryesorja është franceze; në atë gri, gjermanishtja; në atë të verdhën, italianin; dhe në atë të gjelbër, Romansh:

Po kështu, tabela e mëposhtme tregon përqindjen e popullsisë që flet secila dhe zonat në të cilat ato mbizotërojnë:

GjuhëpërqindjeZonë
gjermanisht63,5%në veri dhe në qendër
francez22,5%perëndim
Italiano8,1%sur
Romançe0,5%kantoni i Graubünden

Gjermanishtja flitet në një dialekt të njohur si gjermanisht zviceran. Gjithashtu, varësisht nga qyteti në të cilin jemi, ai ndryshon në disa aspekte. Për shembull, nuk është e njëjta gjë në Cyrih si në Bernë. E njëjta gjë vlen edhe për italishten.

Sa për romanishten, ajo është një gjuhë retro-romake, domethënë, vjen nga latinishtja dhe flitet në zonën alpine, e cila përdoret vetëm në një pjesë të kantonit të Graubünden. Megjithëse është zyrtare, dokumentet publike shkruhen në Rumanisht vetëm nëse paditeni.

Kantonet në të cilat flitet frëngjisht janë Gjeneva, Vaud, Neucastel dhe kantoni i Jura. Italishtja shfaqet në Ticino dhe Graubünden jugore. Nga ana tjetër, Berni, Freiburg dhe Valais janë dygjuhësh (gjermanisht dhe frëngjisht); dhe kantoni i Graubünden tregjuhësh (Gjermanisht, romanisht dhe italisht). Në pjesën tjetër, kryesorja është gjermane.Në arsim, ju studioni në gjuhën zyrtare të kantonit në të cilin jetoni dhe, përveç kësaj, është e detyrueshme të mësoni një gjuhë tjetër të vendit.

Gjuhe te tjera

Pjesërisht për shkak të popullsisë emigrante në Zvicër, 6,6% e banorëve të vendit kanë një gjuhë amtare të ndryshme nga shtetasit e tyre. Përveç kësaj, disa gjuhë të tilla si Spanjishtja janë gjithnjë e më në modë.

Nga ana tjetër, Anglisht është mjaft e përgjithësuar, pasi është e detyrueshme ta marrësh atë në shkollë. Gjithashtu, në disa karriera universitare, është gjuha në të cilën studiohet.

Prandaj, nëse udhëtoni në Zvicër, do të jeni në gjendje të mbroheni në anglisht. Sidoqoftë, kur punoni, me përjashtim të disa ndërmarrjeve të mëdha, do t'ju kërkohet të dini gjuhën zyrtare të zonës.

Gjithashtu, nëse dëshironi të udhëtoni në Zvicër për të mësuar një gjuhë specifike, ka shumë kompani që organizojnë kurse gjuhe në këtë vend.

Pyetje nga përdoruesit

A mund të kërkoj punë në Zvicër pa njohur ndonjë nga gjuhët e saj?

Megjithëse nuk është e pamundur, për çdo punë të kualifikuar do të duhet të dini gjuhën e folur në zonë ose, në rastin e disa ndërmarrjeve të mëdha, anglishten.

A ekziston gjuha zvicerane?

Zvicra nuk ekziston si gjuhë, pasi, siç e kemi shpjeguar, në këtë vend gjuhët kombëtare janë gjermanishtja, frëngjishtja, italishtja dhe romanishtja.

Çfarë gjuhe flitet në Bazel? Dhe në Lucernë?

Në Bazel gjuha zyrtare është gjermanishtja, si në Luzern. Sidoqoftë, një pjesë e madhe e banorëve të saj dinë gjithashtu të flasin anglisht, si dhe disa nga gjuhët e tjera kombëtare.

Ky artikull është ndarë 50 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: