Në varësi të zonës së Kanadasë ku shkoni, mund të shihni se përdoret një gjuhë ose një tjetër. Prandaj, në këtë artikull flasim për gjuhët zyrtare dhe të huaja të përdorura në këtë vend, si dhe për pjesët në të cilat mbizotëron secila prej tyre.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Gjuhët zyrtare

Dy gjuhët zyrtare në nivelin kombëtar në Kanada, siç thuhet në kushtetutën e saj, janë anglishtja dhe frëngjishtja. Sidoqoftë, megjithëse të gjitha dokumentet zyrtare janë të shkruara në të dy gjuhët, secila përdoret në zona të ndryshme, pasi që vetëm 18% e popullsisë është dygjuhëshe.Origjina e këtyre dy gjuhëve që fliten në vend gjendet në kolonizuesit e Francës dhe Mbretërisë së Bashkuar që mbërritën në vend midis shekujve XNUMX dhe XNUMX.

E vetmja provincë në të cilën frëngjishtja është e vetmja gjuhë zyrtare është Quebec. Përveç kësaj, ka edhe mjaft frankofonë në pjesë të veçanta të Ontario, Manitoba dhe New Brunswick (i vetmi territor zyrtarisht dygjuhësh). Në Nunavut, Territoret Veriperëndimore dhe Yukon është një gjuhë bashkë-zyrtare.

Në pjesën tjetër të territorit, mbizotëron anglishtja, e cila është gjuha shumicë e vendit. Në këtë tabelë mund të shihni numrin e njerëzve që mbledh çdo gjuhë amtare:

GjuhëpërqindjeMiliona njerëz
anglisht58%19
francez22%7,2
të tjerët20%7

Përveç kësaj, ekziston një gjuhë e tretë që është zyrtare në territoret veriperëndimore, Nunavut dhe Nunavik: Inuit. Kjo është gjuha amtare e përdorur nga indianët eskimezë për të komunikuar.

Dialektet

Në rastin e frëngjishtes, ne gjejmë dialekte të ndryshme, të cilat korrespondojnë me fushat në të cilat përdoret kjo gjuhë:

  • Frëngjisht Quebec
  • Frëngjishtja akadiane
  • Frëngjisht Metis
  • Frances nga Newfoundland
  • Frëngjisht Brayón

  Me përjashtim të Quebec dhe French French, pjesa tjetër përdoret në qytete të vogla, kështu që numri i folësve është dukshëm i ulët.  Gjuhe te tjera

  Përveç gjuhëve të përmendura tashmë, në Kanada gjejmë më shumë se 200 gjuhë të ndryshme që kanë ardhur në vend përmes imigracionit. Pesë më të përhapurat janë si më poshtë:

  GjuhëpërqindjeNumri i njerëzve
  Punxhabi1,3%460.000
  kinez1,28%441.000
  Español1,24%439.000
  Italiano1,23%438.000
  gjermanisht1,23%430.000

  Në varësi të qytetit në të cilin ndodhemi, përqindja e njerëzve që flasin një gjuhë të huaj si gjuhë e tyre e parë është më e lartë ose më e ulët. Për shembull, në Toronto 32% e popullsisë e bën atë dhe në Montreal 16%.

  Nga ana tjetër, në shumicën e vendit ofrohen kurse të gjuhës në mënyrë që emigrantët e rritur të përmirësojnë anglishten ose frëngjishten e tyre. Në rastin e anglishtes, ky program quhet Udhëzim gjuhësor për të sapoardhurit në Kanada (LINC). Shtë ofruar në një falas.

  Pyetje nga përdoruesit

  Cilat gjuhë fliten në Vancouver? Dhe në Alberta?

  Në Vancouver, gjuha mbizotëruese është anglishtja, por ajo bashkëjeton me gjuhë të shumta si spanjishtja ose kinezishtja. E njëjta gjë është e vërtetë në rastin e Alberta.

  A ka ndonjë mundësi për të bërë një shkëmbim gjuhësh në Kanada?

  Po, ka shumë kompani që specializohen në organizimin e shkëmbimeve gjuhësore në Kanada ose lehtësimin e udhëtimeve në këtë vend për të mësuar gjuhë. Në Spanjë, ka edhe bursa studimi për një vit akademik në Kanada.

  Ky artikull është ndarë 22 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: