Në Hollandë, ose siç është emri i saj zyrtar, Hollandë, ata kanë gjuhën e tyre. Brenda kësaj, ne gjejmë dialekte të ndryshme, të përdorura në zona të ndryshme të vendit. Prandaj, në këtë artikull, ne ju japim informacion interesant për gjuhën zyrtare të vendit, si dhe për pjesën tjetër të gjuhëve që Hollandezët dinë të flasin.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Gjuha zyrtare

Gjuha zyrtare e Hollandës ose Hollandës është Hollandishtja ose Nederlands. Sidoqoftë, në Spanjisht njihet edhe si Holandez, edhe pse zyrtarisht kjo fjalë i referohet një dialekti të Holandishtes.Kjo gjuhë është me origjinë gjermanike dhe përdor alfabetin latin. Tongueshtë gjuha amtare përreth 23 millones të njerëzve, pasi përdoret gjithashtu në ish-kolonitë dhe ishujt që ende i përkasin Hollandës. Alsoshtë gjithashtu gjuha e dytë për pesë milion njerëz.

Territoret në të cilat flitet Hollandisht, përveç zonës Evropiane të Hollandës, janë si më poshtë:

  • Aruba, Bonaire, Curaçao dhe Sint Marteen (territori i ishullit Hollandez)
  • Flanders dhe Bruksel (Belgjikë)
  • Suriname

Hollandishtja ka disa dialekte. Në përgjithësi, grupi i dialekteve veriore njihet si Holandez dhe, në jug, si muzikë flamenko, megjithëse ka varietete të shumta. Nga ana tjetër, në Friesland gjejmë një gjuhë bashkë-zyrtare: Friesian. Limburgani përdoret gjithashtu në disa zona.

Këtu janë disa fjalë themelore të përkthyera në Hollandisht:

  • Përshëndetje: Përshëndetje
  • Adios: Tot ziens
  • Por favor: Alsjeblift
  • Falënderim: Dank heh
  • Ju mirepresim: Graaggedaan
  • Si: Po
  • jo: Jo

Në videon e mëposhtme, ju mund të dëgjoni disa fraza në Hollandisht dhe të kontrolloni se si shqiptohet:

https://www.youtube.com/watch?v=CrF3vfVh-MQ

Gjuhë të tjera

Përveç Hollandishtes, ka gjuhë të tjera që një pjesë e konsiderueshme e popullsisë i njeh. Kjo është e dobishme për turistët që vizitojnë vendin ose emigrantët që vendosin të lëvizin këtu.

Në tabelën vijuese mund të shohim përqindjen e popullsisë Hollandeze që flet këto gjuhë:Gjuhëpërqindje
anglisht90%
gjermanisht71%
francez29%
Español5%

Në lidhje me këtë, 94% e popullsisë së përgjithshme është e aftë të flasë të paktën një gjuhë të huaj, ndërsa 77% di dy. Prandaj, Hollandezët kanë një njohuri të shkëlqyeshme të gjuhëve.

Nëse jeni duke menduar të shkoni të jetoni në Holandë dhe nuk e dini nëse mund të punoni pa e ditur gjuhën e vendit, duhet ta dini se për disa punë nuk është e nevojshme, pasi, siç kemi thënë, një një pjesë e popullsisë mund të flasë anglisht. Sidoqoftë, këshillohet të mësoni holandisht, pasi do t'ju hapë më shumë dyer dhe do t'ju lejojë të jetoni më rehat në vend.

Nga ana tjetër, nëse nuk dini as holandisht dhe as anglisht, është mjaft e komplikuar gjeni një punë, kështu që duhet të keni një nivel të pranueshëm të paktën një prej të dy gjuhëve. Nëse dëshironi të studioni secilën nga këto dy gjuhë atje, do të gjeni disa shkolla gjuhësore. Ju gjithashtu keni mundësinë t'i mësoni ato në internet.

Pyetje nga përdoruesit

Çfarë gjuhe flitet në Amsterdam? Dhe në Roterdam?

Në Amsterdam, shumica e popullsisë flet si Hollandisht, ashtu edhe Anglisht. Disa madje dinë gjuhë të tjera të huaja. E njëjta gjë është e vërtetë në Roterdam.

A ekziston gjuha holandeze?

Rreptësisht Hollandishtja është një dialekt i Hollandishtes. Megjithatë, në përgjithësi kur fjala Holandez, është t'i referohemi kësaj të fundit, gjuhës zyrtare të Hollandës.

A është e vështirë të mësosh holandisht?

Shumica e njerëzve e mendojnë atë si një gjuhë mjaft të vështirë, pjesërisht për shkak të gramatikës së saj. Sidoqoftë, nëse dini gjermanisht, është më lehtë falë ngjashmërive mes të dyve.

Ky artikull është ndarë 39 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: