Haiti është një vend me më shumë se 10 milion banorë dhe dy gjuhë zyrtare. Në këtë artikull, ne do t'ju tregojmë për gjuhët e përdorura në territor dhe historinë e tyre. Gjithashtu, ne ju mësojmë disa fjalë themelore.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Gjuhët zyrtare

Në Haiti gjejmë dy gjuhë zyrtare: frëngjishten dhe kreolishten haitiane. E para nga këto, pavarësisht se është ajo që përdoret për dokumentet zyrtare dhe ajo mbizotëruese në arsim, vetëm rreth 10% e popullsisë mund të flasë.Frëngjishtja konsiderohet simbol i statusi dhe njerëzit që e përdorin atë zakonisht janë të klasës së lartë. Përveç kësaj, për t'u kualifikuar për të punuar në qeveri, është e nevojshme të dini se si ta flisni atë.

Nga ana tjetër, Kreoliti Haitit, Kreyòl ayisyen o Creole Haitien Shtë gjuha e përdorur nga shumica dërrmuese e popullsisë, domethënë rreth 90%.

Kjo e ka zanafillën në shekullin XVIII, kur skllevërit afrikanë përzien frëngjishten (në atë kohë, Haiti ishte një koloni e Francës), me disa gjuhë afrikane për të kuptuar njëra-tjetrën.

Pavarësisht se është gjuha amtare e shumicës, ajo shihet si gjuhë e klasa e dyte dhe vështirë se ka ndonjë libër të shkruar në të, megjithëse kopjet po rriten pak nga pak. Ekzistojnë dy dialekte të ndryshme: Fablas dhe Plateau.

Në kundërshtim me atë që disa njerëz mendojnë, Kreolishtja Franceze dhe Haiti janë të pakuptueshme për njëri-tjetrin, pasi Kreolishtja ka gramatikë dhe fjalor të ndryshëm. Këtu janë disa fjalë themelore në të dy gjuhët:

EspañolCriollofrancez
MirëmëngjesBonjouBonjour
AdiosOrevwaAu revoir
Por favorSilvouplePor favor
FalënderimUnë nësefalemnderit
PoWiOui
joNukNukGjuhe te tjera

Një pakicë e Haitians flasin español, pasi që para se t'i përkiste Perandorisë Franceze, ky territor drejtohej nga Spanja. Përveç kësaj, ajo është e vendosur brenda ishullit Hispaniola, pranë Republikës Dominikane.

Zonat ku praktikohet më shumë janë veçanërisht ato afër kufirit. Për më tepër, në disa sektorë të arsimit mësohet, megjithëse një pjesë e madhe e të rinjve nuk kanë qasje në të.

Nga ana tjetër, në Labadee, një pjesë e tokës me qira nga qeveria Haiti tek kompania Royal Caribbean InternationalMeqenëse është një kompleks turistik, flitet edhe anglisht.

Një gjuhë tjetër që ka filluar të jetë e njohur, dhe për këtë arsye disa njerëz janë të interesuar ta mësojnë dhe praktikojnë atë, është Portugezja.

Pyetje nga përdoruesit

Si mund ta mësoj gjuhën haitiane?

Frëngjishtja mësohet në shkolla të shumta gjuhësore në të gjithë botën. Përveç kësaj, në internet gjejmë portale të ndryshme kushtuar kësaj gjuhe. Sa i përket kreolit, ka disa libra dhe kurse, por është shumë më pak i përhapur.

Cilat gjuhë fliten në Port-au-Prince?

Në Port-au-Prince, përveç Kreolit ​​Haitian dhe, në një masë më të vogël, Frëngjisht, ka edhe njerëz që flasin anglisht, pasi është një nga qytetet e pakta turistike në vend.

Në cilat vende të tjera flitet Kreolishtja Haitiane?

Për shkak të bashkësive të rëndësishme të emigrantëve në Haiti, në shtete të tjera të tilla si Republika Dominikane, Kuba, Florida dhe Bahamas është e mundur të gjesh njerëz që përdorin këtë gjuhë. Ndodh gjithashtu, megjithëse në një masë më të vogël, në vende të tjera si Shtetet e Bashkuara dhe Franca.

Ky artikull është ndarë 68 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: