Kur bëhet fjalë për të marrë një aeroplan, të qenit me aftësi të kufizuara ose mbipesha mund të jetë një problem. Disa udhëtarë, në disa raste, kanë pësuar shqetësime për shkak të cilësive të tyre fizike, të cilat për shkak të mbipeshës ose aftësisë së kufizuar, janë detyruar të paguajnë më shumë se fatura në bileta. Në këtë artikull, ne flasim për kushtet e përgjithshme të personave me aftësi të kufizuara dhe situatën aktuale në lidhje me këtë çështje.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Fluturimet për personat me aftësi të kufizuara dhe të trashë: zbritje dhe kushte

Fluturime dhe zbritje falas

Ka mjaft njerëz me aftësi të kufizuara ose me një anëtar të familjes me ndonjë sëmundje që kërkojnë të kenë fluturime falas ose të lirë të jetë në gjendje të udhëtojë më lehtë. Në Argjentinë, madje u bë një peticion në internet që të krijohej një ligj, pasi udhëtimet rrugore në këtë vend janë shumë të gjata.Ndërsa në disa vende ka transport falas në tokë për njerëzit me probleme të lëvizjes, ende nuk ka asnjë kompani ajrore apo vend që ofron bileta avioni falas, madje as ulje apo oferta, kështu që të jesh person me aftësi të kufizuara nuk të lejon të bësh një fluturim më të lirë.

Ky është një problem i madh ekonomik për disa njerëz, pasi një përqindje e konsiderueshme e personave me aftësi të kufizuara, si disa fëmijë, duhet të shoqërohen nga një anëtar i familjes për të udhëtuar.

Vende shtesë

Disa kompani ajrore kanë pasur një rregull për dekada që përcakton që udhëtarët me aftësi të kufizuara ose të trashë duhet të paguhen mbi vlerën aktuale të biletës ose biletës së avionit. Edhe një numër i madh i njerëzve shpesh mbipeshë duhet paguaj çmimi i një vendi shtesë. Ky fakt supozon për disa prej tyre mizori, poshtërim dhe madje turp.

Kjo ndryshon në varësi të secilës kompani ajrore, pasi ato janë ato që përcaktojnë këto lloj kushtesh brenda aeroplanit. Disa rekomandojnë që njerëzit e trashë të paguajnë për një vend shtesë ose më të gjerë. Sidoqoftë, në disa raste, nëse më në fund kanë qenë vende falas, ata vijnë për t'i kthyer paratë.

Pas kaq shumë procesesh gjyqësore nga këta pasagjerë kundër kompanive, gjykatat dhe kompanitë më në fund kanë hedhur letrat në tryezë dhe janë të gatshëm të arrijnë një zgjidhje për të zgjidhur këtë çështje.Për shembull, Aerolineas Argentinas është një nga kompanitë e para që ofron një vend shtesë falas për njerëzit që janë mbipeshë ose të dëmtuar në fluturimet e brendshme dhe rajonale. Për ta bërë këtë, formulari duhet të dorëzohet INCAD-MEDIF dhe Kërkesa për Transportin e udhëtarëve të mëdhenj / të dëmtuar me kërkesat e Vendeve shtesë.

Të drejtat dhe ndihma gjatë fluturimit

Në rastin e Bashkimit Evropian, ne gjejmë një ligj që mbron njerëzit me aftësi të kufizuara në këtë drejtim: Rregullorja (KE) Nr. 1107/2006 e Parlamentit Evropian dhe e Këshillit e 5 korrikut 2006 mbi të drejtat e personave me aftësi të kufizuara ose lëvizshmërisë së zvogëluar në Transport ajror.

Ky ligj tregon se, në parim, është i ndaluar parandalojnë një person nga hipja për shkak të faktit se ka një aftësi të kufizuar, si në fluturimet kombëtare dhe ato ndërkombëtare. Sidoqoftë, ata mund ta bëjnë këtë për arsye sigurie.

Po kështu, këta njerëz kanë të drejtë të fluturojnë në të njëjtat kushte si pasagjerët e tjerë dhe pa asnjë pagesë shtesë për ndihmën që mund t'u nevojitet. Për më tepër, ata duhet të ndihmohen si në aeroport (nga menaxherët e aeroportit) ashtu edhe në aeroplan (nga stafi i linjës ajrore).

Në lidhje me këtë, pavarësisht nga kontinenti në të cilin ndodhemi, një pjesë e madhe e linjave ajrore kanë shërbime asistence në mënyrë që personat me aftësi të kufizuara të mund të fluturojnë pa ndonjë vështirësi.

Nëse keni nevojë për këtë shërbim, shumica e kompanive, të tilla si Iberia, ju kërkojnë që ta kërkoni atë të paktën 48 orë para fluturimit dhe që të mbërrini në aeroport me dy orë të lira.

Ky artikull është ndarë 268 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: