Flamuri i krenarisë homoseksuale, LGBT, ylberit ose lirisë është shenja kryesore homoseksuale sot. Kuptimi i tij lidhet me diversitetin dhe respektimin e të drejtave të homoseksualëve. Në atë që vijon ne shpjegojmë pse ka kaq shumë ngjyra dhe cilat janë origjina e saj.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Pse janë ngjyrat e ylberit?

Fillimisht, flamuri i krenarisë LGBT përbëhej nga tetë vija, duke përfshirë ngjyrat rozë dhe bruz. Ndërsa ish-simbolizonte seksualitetin, bruzja lidhej me magjinë dhe artin.Deri më sot, ajo vazhdon të përdoret si një simbol i krenarisë homoseksuale dhe lezbike. Kuptimi i tij shoqërohet me secilën prej ngjyrave që e përbëjnë atë, të cilat riprodhohen në të njëjtin rend si ngjyrat e ylberit:

  • Rojo: gjithë jetën
  • portokall: brohoritje
  • Amarillo: rrezet e diellit
  • E gjelbër: natyra
  • Azul: qetësi
  • vjollcë: shpirti

Fakti që ka kaq shumë ngjyra shpjegohet sepse qëllimi është të përfaqësojmë diversitetin brenda komunitetit LGBT, i cili përfshin lesbike, homoseksualë, biseksualë dhe transeksualë. Isshtë një simbol ndërkombëtar dhe një shenjë e tolerancës dhe respektit ndaj këtyre njerëzve.

Imiton gamën kromatike të ylberit si një mënyrë për të shfajësuar të drejtat e homoseksualëve dhe larminë e gjinive. Shtë e ngjashme me flamuj të tjerë, siç është ai i kooperativizmit, në të cilin shfaqen shtatë ngjyra që përfaqësojnë paqen universale.

Dallohet gjithashtu nga flamuri i paqes sepse ngjyrat kthehen mbrapsht. Kështu, ndërsa në stemën e homoseksualëve banda e parë është e kuqe, në emblemën e paqes ngjyra e parë është vjollca. Kjo u bë pikërisht për të parandaluar hutimin e tyre.

Ajo gjithashtu ka ngjashmëri me Flamuri Inca ose Cuzco, emblema e tahuantinsuyo, që është, Perandoria Inca. Të dy ndryshojnë sepse në atë të Incas shfaqen shtatë ngjyra në vend të gjashtë. Ato simbolizojnë shtatë chakrat ose qendrat energjetike të trupit të njeriut.

Simbole të tjera LGBT

Përveç flamurit të ylberit, ka edhe simbole dhe simbole të tjera alternative për të caktuar secilin prej grupeve që përbëjnë komunitetin LGBT si një e tërë. Ka për të përfaqësuar transeksualët, biseksualët, lezbiket, kuergjinor...

El lëvizja lezbike dhe feministe përfaqësohet me një sëpatë me dy tehe të quajtur laboratorë. Ishte simboli i civilizimit antik minoan dhe përfaqësohet në legjenda të ndryshme të Greqisë Antike, përfshirë ato që lidhen me perëndeshat Demeter dhe Artemis.

Biseksualiteti përfaqësohet nga trekëndëshat biseksualë, të krijuar nga Liz Nania në 1978. Dy tre ngjyra shfaqen në trekëndëshin e krenarisë biseksuale: trëndafili dhe blu. Kështu, trëndafili përfaqëson homoseksualitetin dhe heteroseksualitetin blu.

Vëllazëria osuna o mbaj vëllazërim i referohet grupit të burrave homoseksualë të quajtur "arinj", karakterizuar nga fiziku i tyre i fortë dhe flokët e bollshëm të trupit dhe fytyrës. Homoseksualët e ariut ikin nga stereotipi i homoseksualit femëror.

Personat transgjinorë (transvestitët dhe transeksualët) përfaqësohen nga një modifikim i simbolit tipik të gjinive, në mënyrë që të dy konceptet mashkullore dhe femërore të përfshihen në të njëjtën imazh.

Flamuri i krenaria transgjinore Përbëhet nga pesë grupe horizontale në blu, rozë dhe të bardhë. Sipas autorit, Monica Helms, këto janë ngjyrat tradicionale për të veshur djem dhe vajza të përziera me të bardhën, që përfaqësojnë ata që janë në tranzicion.

La ndër-seksuale, fenomeni biologjik në të cilin individi ka karakteristika të burrit dhe gruas, gjithashtu ka simbolin e vet. Më parë, termi "hermafrodit" ishte përdorur, por ai po zëvendësohet pasi është konfuz dhe i pandjeshëm për anëtarët e këtij grupi.

Cila është historia e saj?

Shtë krijuar nga Gilbert Baker në 1978 dhe përfshiu dy vija të tjera: një rozë dhe një bruz. Megjithëse u bë e famshme si një simbol ndërkombëtar i unitetit midis njerëzve, pak nga pak ngjyrat e saj u lidhën me krenarinë homoseksuale. Autori i saj vdiq më 30 mars 2017 në NY.

Para se të fillonte të përdorej, simboli i trekëndëshit rozë ishte përdorur thjesht, por ai ra në përdorim për shkak të marrëdhënies së tij me nazizmin, pasi ishte qepur në rrobat e homoseksualëve gjatë kësaj kohe për t'i dalluar ata nga heteroseksualët.

Baker mendoi për tetë vija me ngjyra duke mbajtur parasysh modelin e simbolit që përfaqësonte organizata të ndryshme shoqërore në San Francisco, California. Përdorimi i tij në parada të krenarisë homoseksuale filloi të bëhej popullor pas vrasjeve të George Moscone dhe Harvey Milk në 1978, të dy aktivistë për të drejtat e homoseksualëve.Ai ka kaluar nëpër disa faza që nga viti 1978 dhe dizajni i tij është modifikuar disa herë derisa të jetë siç është tani, domethënë, me gjashtë vija horizontale që përfaqësojnë gamën e ngjyrave të ylberit. Deri në vitin 1978, ai përbëhej nga shtatë vija, derisa ngjyra bruz u hoq prej saj.

Edhe pse u shpik në Shtetet e Bashkuara, sot përdoret në të gjithë botën për të përfaqësuar komunitetin LGBT. Aktualisht, flamuri më i madh homoseksual në botë fluturon në gjirin Nelson Mandela në Port Elizabeth (Afrika e Jugut), me përmasa 12 metra të gjatë dhe 8 metra të lartë.

Kohët e fundit, ne kemi qenë në gjendje ta shohim atë në gjysmë shtizë ose me simbolin e zisë në përkujtim të homoseksualëve të vrarë në Orlando (Florida) në vitin 2016. Masakra ndodhi në një nga klubet më të njohura të homoseksualëve në zonë dhe arriti kulmin me vdekjen e 50 personave.

Rrjetet sociale po aq të njohura sa Facebook, Twitter o Tumblr kanë kontribuar në përhapjen e ngjyrave të ylberit gjatë fushatave për kremtimin e Dita Ndërkombëtare e Krenarisë LGBT, i cili zhvillohet çdo 28 qershor. Google gjithashtu e përdori atë si një doodle në 2014 për të përkujtuar Olimpiadën e Soçit, Rusi.

Konkursi i Këngës Eurovision, lëvizja LGBT është vënë re në vitet e fundit, veçanërisht nga audienca ruse. Gjithashtu kolektivi transgjinor, falë Conchita Wurst, fituese e festivalit në emër të Austrisë në 2014.

Evenshtë madje flamuri zyrtar i Mbretërisë Gay dhe Lezbike të Ishujve të Detit Koral, një mikronim i vendosur në Australi i cili, megjithëse nuk u njoh nga asnjë vend, e shpalli veten një shtet në 2004 për të protestuar kundër ndalimit të martesës homoseksuale në Australi.

Popullariteti i tij është i tillë që ka nga ata që e blejnë ose e bëjnë atë në shtëpi për t'u përdorur në kontekste të ndryshme. Ka edhe nga ata që vishen me rroba shumëngjyrëshe, lyejnë thonjtë ose madje lyejnë flokët me ngjyrat e ylberit për të marrë pjesë në marshimet e krenarisë homoseksuale.

Flamuri homoseksual në monumentet e mëdha

Flamuri homoseksual është përdorur në dekadat e fundit për të ndriçuar me ngjyrat e tij disa nga ndërtesat ose monumentet më të rëndësishme të kryeqyteteve të mëdha botërore. Zakonisht bëhet për të festuar festivalin e krenarisë homoseksuale në mënyrë që të pretendohet pranimi nga ky komunitet.

La Porta e Brandenburgut Shtë një nga monumentet botërore që janë ndriçuar me ngjyrat e ylberit gjatë marshimit të krenarisë. Duhet të mbahet mend se Gjermania është një nga vendet shumica e vendeve miqësore për homoseksualët në botë, ku krenaria homoseksuale festohet me stil, veçanërisht në Berlin.

El Bashkia e qytetit Madrid Ashtë një shembull i mirë. Atje, çdo vit shfaqet një banderolë e madhe që arrin nga ballkoni kryesor në derën e përparme. Shtë pika e takimit për mijëra të pranishëm që mblidhen atje vit pas viti.

Një tjetër nga qytetet më të rëndësishme për komunitetin LGBT, si për jetesë dhe për turizëm, është Tel Aviv (Izrael). Qyteti është vendosur në vitet e fundit si një nga kryeqytetet kryesore botërore për marshimin e tij masiv të Pride Gay, në të cilin 200.000 njerëz mblidhen çdo vit.

Sot, Izraeli është bërë një vend kryesor për sa i përket të drejtave LGBT. Në fakt, përveç Jordanisë, Izraeli është i vetmi vend miqësor ndaj homoseksualëve nga Lindja e Mesme, me pranim të gjerë nga qeveria dhe shoqëria izraelite ndaj komunitetit homoseksual.

El bashkia e qytetit San Francisko, ndoshta destinacioni më i rëndësishëm homoseksual në botë, është ndriçuar gjithashtu me ngjyrat e flamurit të ylberit gjatë festimit të festivalit të krenarisë, i cili sot zgjat dy ditë (e shtuna dhe e diela).

Ambasada Amerikane e Madrid Isshtë një tjetër nga ndërtesat qeveritare ku ngjyrat e ylberit janë parë si një mënyrë për të përkujtuar miratimin e ligjit për martesën homoseksuale në Spanjë.

Një ndërtesë tjetër në të cilën është parë në lëvizje flamuri homoseksual është Zyra e Kryetarit të Bashkisë së Bucaramanga, një komunë e vendosur në Kolumbi. Në vitet e fundit, Kolumbia është bërë një tjetër destinacion i homoseksualëve në lulëzim në Amerikën e Jugut, me mundësi të shumta për turistët për sa i përket argëtimit dhe relaksimit.

La Shtëpia Presidenciale e Kosta Rikës, selia e qeverisë së Kosta Rikës, është një tjetër nga ndërtesat ku është ngritur flamuri homoseksual për të festuar Ditën Botërore Kundër Homofobisë në vend, një nga më lejet dhe më tolerante në Amerikën Qendrore.

Ky artikull është ndarë 72 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: