Në Afrikë gjejmë gjithsej 54 shtete. Secili prej tyre ka flamurin e tij, i cili lidhet me historinë e territorit. Në këtë artikull, ju do të gjeni flamujt e secilit shtet të rregulluar sipas rendit alfabetik, si dhe kryeqytetin e secilit prej tyre.

Angolë

Republika e Angolës është e vendosur në Afrikën e Jugut dhe kryeqyteti i saj është Luanda. Ngjyrat e flamurit të saj përfaqësojnë Afrikën (e zezë) dhe gjakun e derdhur për pavarësi (e kuqe).

Sa për simbolin qendror, ingranazhi u referohet punëtorëve industrialë, hanxhari për fshatarët dhe ylli për solidaritet International.

Argelia

Në veri gjejmë Algjerinë, kryeqyteti i së cilës është Algjeri. Ky vend ka rreth 40.400.000 banorë. E bardha e flamurit i referohet pastërtisë dhe jeshilja dhe gjysmëhëna Islamit.

Benin

Kryeqyteti i Republikës së Beninit është Porto Novo. E gjelbra e flamurit të saj përfaqëson shpresën, bollëkun e verdhë dhe trimërinë e kuqe. Ai u rivendos në 1990 pas rënies së regjimit komunist.

Botsvanë

Flamuri i Botsvana është një nga të paktët në kontinent ku ngjyrat e Botsvana nuk janë përdorur. pan-afrikanizëm as të ndonjë partie politike. Kryeqyteti i vendit është Gaborone.

Panafrikanizmi është një lëvizje që kërkon bashkimin e të gjithë popujve të Afrikës dhe mbrojtjen e të drejtave të tyre.

Burkina Faso

Në Burkina Faso, kryeqyteti është Ouagadougou dhe gjuha zyrtare është frëngjishtja, edhe pse fliten më shumë gjuhë. Ngjyrat e përdorura në flamurin e saj janë ato të Pan-Afrikanizmit.

Burundi

Burundi është një vend i vogël kryeqyteti i të cilit është Bujumbura. Në flamurin e saj, yjet përfaqësojnë të tre Grupet etnike shumica e vendit: kasolle, dy dhe tutsi.

Cabo Verde

Kepi ​​Verde përfshin një grup ishujsh në Oqeanin Atlantik dhe kryeqyteti i saj është Praia. Yjet e flamurit u referohen dhjetë ishujve kryesorë të këtij Shteti dhe bluja në oqean dhe qiell.

Camerún

Kryeqyteti i Kamerunit është Yaoundé. Ky vend ka më shumë se 22.500.000 banorë dhe e ka këtë flamur që nga viti 1975. Ngjyra e verdhë u zgjodh nga dielli dhe savannah, jeshile për xhungla dhe e kuqe për unitet.

Çad

Çadi është një vend i vendosur në Afrikën qendrore dhe kryeqyteti i të cilit është N'Djamena. Flamuri i saj është një kombinim i flamurit të Francës, një ish kolonizues, dhe ngjyrave të Pan-Afrikanizmit.

Komora

Kryeqyteti i Unionit të Komoreve, një grup ishujsh në Oqeanin Indian, është Moroni. Yjet dhe vija me ngjyra u referohen të katërve Ishujt që e formojnë atë.

Kongo

Në Republikën e Kongos, kryeqyteti i së cilës është Brazzaville, gjuhët zyrtare janë frëngjishtja, Kikongo dhe Lingala. E kuqja e flamurit të saj simbolizon luftën për liri, natyra e gjelbër dhe e verdha pasuria e natyrës.

Bregut të Fildishtë

Yamoussoukro është kryeqyteti i Bregut të Fildishtë, një vend me rreth 23 milion banorë. Flamuri i saj është frymëzuar nga ai i Francë, megjithëse ngjyrat e tij lidhen me burimet natyrore dhe filozofinë e këtij territori.

Egjipt

Kryeqyteti i Egjipt, vendi i vendosur në veri, është Kajro. Në qendër të flamurit të tij mund të gjejmë mburojën zyrtare të këtij Shteti, i cili formohet nga një shqiponjë e artë emri i së cilës është Shqiponja Saladin.

Eritrea

Në Eritrea, me kryeqytetin e saj në Asmara, ka rreth 4,7 milion njerëz. Ata kanë flamurin e imazhit që nga viti 1995, i cili i përkiste Frontit Popullor për Çlirimin e Eritreas, lëvizjes që luftoi për pavarësinë e vendit.

Etiopia

Etiopia është e vendosur në Bririn e Afrikës dhe kryeqyteti i saj është Addis Ababa. Në qendër të flamurit të tij gjejmë stemën e vendit. Në të, ylli me pesë cepa reflekton barazia midis burrave dhe grave.

Gabon

Gaboni, ose siç është emri i tij zyrtar, Republika Gabonese, ka Libreville si kryeqytetin e saj. Ngjyra jeshile e flamurit të saj përfaqëson florën, e verdha drita e diellit dhe blu Oqeani Atlantik.

Gambia

Megjithëse qyteti më i madh në Gambia është Serekunda, kryeqyteti është Banjul. Ngjyrat e flamurit të saj i referohen sa vijon: e kuqja në savanë, e kaltra te lumi Gambia dhe jeshile te pylli.

Gana

Kryeqyteti i Ganës ndodhet në Akra. Ky vend, në të kaluarën, ishte i njohur si Bregu i Artë për shkak të pranisë së këtij elementi. Në flamurin e saj, ylli i zi identifikohet me liri afrikane.

Guine

Guinea, e njohur më parë si Guinea Franceze, ka kryeqendrën e saj në Conakry. Më shumë se 9.400.000 njerëz jetojnë në këtë vend. Në flamurin e saj, secila ngjyrë përfaqëson një fjalë nga himni, e kuqja është Punë, e verdha drejtësi dhe jeshilja Solidariteti.

Guinea-Bissau

Bissau është kryeqyteti i Guinea-Bissau, një shtet me më pak se një milion e gjysmë banorë. Në 1973 ata miratuan flamurin vijues, i cili bazohet në atë të Partisë Afrikane për Pavarësinë e Guinesë dhe Kepit të Verdës (PAIGC).

guinea Ecuatorial

Edhe pse kryeqyteti i Guinesë Ekuatoriale është Malabo, qyteti më i populluar është Bata. Në qendër të flamurit të këtij vendi të vogël mund të shohim atë Escudo, elementi kryesor i të cilit është pema e pambukut të mëndafshit.

Kenia

Kenia, me kryeqytetin e saj në Nairobi, ndodhet në pjesën lindore të kontinentit. Ky flamur është flamuri zyrtar i vendit që nga viti 1963. Mburoja e tij simbolizon mbrojtjen e lirisë.

Lesoto

Lesoto, kryeqyteti i të cilit është Maseru, është një shtet që është brenda një vendi tjetër, Afrika e Jugut. Në qendër të flamurit të tij mund të shohim kapelë tradicionale, Mokorotlo, i cili korrespondon me grupin etnik basoto.

Liberi

Flamuri i Liberisë është i ngjashëm me atë të Shteteve të Bashkuara, por në të gjejmë njëmbëdhjetë vija dhe jo trembëdhjetë. Kjo sepse vendi u formua me ish skllevër nga Shtetet e Bashkuara. Kryeqyteti i saj është Monrovia.

Libi

Kryeqyteti i Libisë, i vendosur në Afrikën e Veriut, është Tripoli. Ky vend ka një popullsi prej rreth 5,7 milion njerëz. Vija në flamur simbolizon provincat të Shtetit: Tripolitania, Cirenaica dhe Fezán.

Madagaskar

Madagaskari është një ishull që ndodhet në lindje të kontinentit, në Oqeanin Indian, dhe kryeqyteti i të cilit është Antananarivo. Ngjyrat e kuqe dhe të bardha të flamurit të saj janë ato që i përkasin Mbretërisë së Merinës, shtetit që ekzistonte para se territori të bëhej një koloni franceze.

Malawi

Malavi është një vend pa dalje në det me kryeqytet Lilongwe. Më parë, ky shtet quhej Nyasaland. Dielli që ngrihet i flamurit përfaqëson agimin e shpresoj dhe liri për Afrikën.

mali

Kryeqyteti i Malit është Bamako. Kjo zonë miratoi flamurin e saj aktual në 1961. Në të, jeshile përfaqëson shpresën dhe livadhet, të verdhë burimet minerale dhe të kuqe gjakun e derdhur nga vendi.

Marok

Në Afrikën e Veriut gjejmë Marokun, me kryeqendër në Rabat. Në flamurin e saj, sfondi është i kuq, ngjyra e pasardhësve të Muhamedit dhe ylli me pesë cepa është Vula e Solomonit.

Lojra

Mauritius është një grup ishujsh në Oqeanin Indian kryeqyteti i të cilit është Port Louis. Kuptimi i secilës ngjyrë të flamurit të saj është si më poshtë: e kuqja është gjaku i derdhur në luftën për pavarësi, bluja Oqeani Indian, verdhë dritën e pavarësisë dhe bimësinë e gjelbër.

Mavritani

Në veriperëndim është Mauritania, e cila shpalli Naukchot si kryeqytetin e vendit. E verdha e flamurit të saj përfaqëson shkretëtirën e Saharasë, ndërsa hëna dhe ylli janë simbole të Islamit.

Mozambik

Maputo është kryeqyteti i Mozambikut, i vendosur në Afrikën juglindore. Flamuri i tij është i vetmi në botë në të cilin mund të shohim të përfaqësuar a pushkë moderne, konkretisht modeli AK-7.

Namibia

Namibia ishte e njohur deri në 1960 si Afrika Jugperëndimore. Kryeqyteti i saj është Windhoek. Ngjyrat blu, të kuqe dhe jeshile të flamurit të saj janë ndër më të rëndësishmet për shumicën e njerëzve në zonë, ovambo.

Niger

Niger është një vend që nuk ka asnjë vijë bregdetare dhe kryeqyteti i të cilit është Niamey. Në flamurin e saj mund të shohim tre elementë të ndryshëm: brezi portokalli, i cili përfaqëson Saharanë, jeshilja, që është shpresa, e bardha është pastërtia dhe rrethi i referohet diell.

Nigeri

Kryeqyteti i Republikës Federale të Nigerisë, i vendosur në Gjirin e Guinesë, është Abuja. Për të vendosur flamurin zyrtar, në 1959 ata organizuan një konkurs në të cilin u dorëzuan 2.870 projekte të ndryshme.

Republika e Afrikës Qendrore

Në Republikën e Afrikës Qendrore, kryeqyteti i së cilës është Bangui, ne gjejmë një nga më të mirat i gjallë të kontinentit. Kjo pasi në të gjejmë ngjyrat si të flamurit të Francës ashtu edhe të atyre që përfaqësojnë panafrikanizmin.

Republika Demokratike e Kongos

Megjithëse emri i tyre është mjaft i ngjashëm, Republika e Kongos dhe Republika Demokratike e Kongos janë vende të ndryshme. Kryeqyteti i kësaj të fundit është Kinasa dhe flamuri i saj ka qenë në fuqi që nga viti 2006.

Ruanda

Në Afrikën Qendrore gjejmë Ruandën, kryeqyteti i së cilës është Kigali. Në flamurin e saj, e verdha përfaqëson rritjen ekonomike, jeshile përfaqëson prosperitetin, dhe blu përfaqëson optimizëm.

Sao Tome dhe Principe

Ky grup ishujsh, me kryeqendrën e tij në São Tomé, ndodhet në Gjirin e Guinesë. Të dy yjet në flamurin e saj përfaqësojnë unitetin me pjesën tjetër të vendeve të kontinentit.

Senegal

Senegal është një vend me më shumë se 12,5 milion banorë dhe kryeqyteti i tij është Dakar. Flamuri në imazh ka qenë flamuri zyrtar që nga viti 1960 dhe ka përdorur ngjyrat Pan-Afrikane.

Seychelles

Seychelles janë një grup prej 115 ishujsh kryeqyteti i të cilave është Victoria. Flamuri i tij origjinal dëshiron të përfaqësojë se është një vend në të cilin ndodhet lëvizje e vazhdueshme drejt së ardhmes.

Sierra Leone

Kryeqyteti i Sierra Leone është Freetown. Ky shtet ka gjithsej 6.270.000 banorë. Në flamurin e saj, jeshile simbolizon burimet natyrore, blu deti dhe uniteti i bardhë dhe drejtësia.

Somalia

Republika Federale e Somalisë është e vendosur në Bririn e Afrikës dhe kryeqyteti i saj është Mogadishu. Flamuri i saj është me të njëjtën ngjyrë me atë të Naciones Unidas si faleminderit për ndihmën e marrë gjatë pavarësisë së saj nga Italia.

Swaziland

Swaziland është një shtet i vendosur në jug që ka rreth një milion banorë. Në qendër të flamurit gjejmë një mburojë dhe dy shtiza, të cilat simbolizojnë mbrojtjen kundër armikut. Ky vend ka dy kryeqytete: Mbabane dhe Lobamba.

Afrika e Jugut

Kryeqyteti i Afrikës së Jugut, një vend me një popullsi prej gati 53 milion banorësh, është Kejptaun. Flamuri i saj u miratua në 1994, pas vitit aparteid. Zyrtarisht, ngjyrat nuk kanë ndonjë kuptim të veçantë.

El aparteid ishte një sistem ndarjeje midis njerëzve të bardhë dhe të zezë, të cilët kishin më pak të drejta.

Sudan

Sudani, i njohur gjithashtu si Sudani verior, ndodhet në verilindje të kontinentit. Ky vend vendosi kryeqytetin e tij në Khartoum dhe ka më shumë se 34 milion banorë. Flamuri i tij ka qenë në fuqi që nga viti 1970.

Sudan del Sur

Kryeqyteti i Sudanit të Jugut është Juba. Flamuri i tij është i krijimit të fundit, pasi është zyrtar që nga viti 2005. Në të shohim yllin e Betlehemit, i cili simbolizon bashkim të të gjithë territorit.

Tanzania

Dodoma është kryeqyteti i Tanzanisë. Në flamur, ngjyra e gjelbër i referohet bujqësisë, blu në Oqeanin Indian, të verdhë për pasurinë minerare dhe e zezë për popullsinë.

Togo

Kryeqyteti i Republikës Togolese është Lomé. Flamuri i saj u fiksua në 1960, pas pavarësisë nga Franca. Ngjyrat janë ato të Pan-Afrikanizmit, megjithëse shpërndarja e tyre është e ngjashme me atë të flamurit Liberian.

Tunez

Kryeqyteti i Tunez merr të njëjtin emër si vendi, i cili është më i vogli në Magreb. Në flamurin e saj ne gjejmë hënën dhe yllin tipik të Islamit dhe Perandoria Osmane.

Magrebi është pjesa veriore e kontinentit afrikan dhe përfshin territoret e Marokut, Tunizisë, Algjerisë, Mauritanisë dhe Libisë.

uganda

Uganda ka një popullsi prej rreth 34,6 milion njerëz. Një vinç kreshtë përfaqësohet në flamurin e tij, një simbol i zgjedhur gjatë sundimit britanik për të përfaqësuar vendin. Kryeqyteti i saj është Kampala.

Yibuti

Xhibuti është emri i këtij vendi dhe në të njëjtën kohë kryeqyteti i tij. Ky shtet i vogël ndodhet në Bririn e Afrikës dhe ka më pak se një milion banorë. Flamuri i tij ka qenë në fuqi që nga viti 1977.

Zambia

Në flamurin e Zambisë, me kryeqendrën e tij Lusaka, a Shqiponja, e cila pasqyron aftësinë e njerëzve për të kapërcyer problemet e vendit.

Zimbabue

Kur ishte një koloni britanike, Zimbabve u thirr Rodezia Jugore. Në flamurin e saj është Zogu i Zimbabvesë, simboli kombëtar, i cili përfaqëson një skulpturë që u gjet në disa rrënoja. Kryeqyteti i vendit është Harare.

Ky artikull është ndarë 45 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: