Në Amerikën e Jugut gjejmë gjithsej dymbëdhjetë vende, secili me flamurin e vet. Në këtë artikull, ne ju tregojmë imazhe të të gjithave, të renditura sipas rendit alfabetik. Përveç kësaj, ne tregojmë kuptimin e këtyre stemave, si dhe emrin e kryeqytetit të secilit territor të Amerikës së Jugut. A e dini se ku ndodhet secili vend?

1. Argjentinë

Flamuri i Argjentinës, një vend me kryeqytet në Buenos Aires, filloi të përdoret në 1812, kështu që ka një antikitet të mbi 200 vjet. Sidoqoftë, vetëm në vitin 1918 Dielli i Majit u shtua në qendër.

Ky diell është simboli i perëndisë Inka i quajtur inti. Njihet si Dielli i majit, pasi përfaqëson Revolucionin e Majit të 1810, i cili ishte origjina e pavarësisë së Argjentinës.

2. Brasil

Kryeqyteti i Brasil është Brasilia. Në flamurin e saj ne shohim gjithsej 27 yje, të cilët simbolizojnë shtetet që përbëjnë territorin. Brenda mund të lexoni frazën Rendi dhe Përparimicfare do te thote Rendi dhe përparimi.

3. Bolivi

Që nga viti 1851, ky është flamuri zyrtar i Bolivisë, i njohur si trengjyrëshi. Ngjyra e saj e kuqe simbolizon gjakun e derdhur në luftën për pavarësi, të verdhë pasurinë dhe burimet natyrore të vendit, dhe natyrën e gjelbër dhe shpresën. Kryeqyteti i shtetit është Sucre, por selia e qeverisë është në La Paz.

4. Kili

Shenjat e Kilit, një vend i Amerikës së Jugut me kryeqytet në Santiago de Kili, quhen ylli i vetmuar. E kaltra e saj përfaqëson qiellin dhe Oqeanin Paqësor, e bardha majat e mbuluara me dëborë të Andeve dhe e kuqja gjakun e derdhur në luftë.

5. Kolumbi

E verdha e flamurit të Kolumbisë, me kryeqendrën e saj në Bogotá, i referohet pasurisë dhe diellit; blu, në qiell, lumenj dhe oqeane; dhe, e kuqja, tek gjaku i derdhur për liri. Ajo e ka origjinën në flamurin e parë që u bë në 1801 për të përfaqësuar vendet që u bashkuan pas pavarësisë nga Spanja në Kolumbia e Madhe.

6. Ekuador

Flamuri zyrtar i Kolumbisë ka qenë në fuqi që nga viti 1860. Në qendër të tij duket mburoja, në të cilën ne shohim të përfaqësuar Chimborazo, një mal i rëndësishëm në Ande dhe lumi Guayas. Kryeqyteti i territorit është Quito.

7. Guajana

Shenjat e Guyanës, kryeqyteti i së cilës është Georgetown, quhet gjithashtu maja e shigjetës së artë. Beenshtë zyrtare që nga viti 1966. Ngjyrat e saj përfaqësojnë sa vijon:

  • E gjelbra është bujqësia dhe pyjet
  • E bardha përfaqëson lumenjtë dhe ujin
  • E verdha është pasuri minerale
  • Ngjyra e zezë simbolizon aftësinë për të rezistuar
  • E kuqja është zjarri dhe dinamizmi i vendit

8. Paraguaj

Në flamurin Paraguaian, e kuqja është drejtësi, e bardha është paqja dhe bluja është liria. Në qendër është Escudo o Vula Kombëtare, e formuar nga një yll i rrethuar nga një degë palme dhe një pemë ulliri. Kryeqyteti i vendit është Asunción.

9. Peru

Emblema zyrtare e Perusë, me kapital në Lima, ka qenë në fuqi që nga viti 1925. Mbi të shfaqet mburoja e saj, në të cilën gjejmë një vicuica që simbolizon pasurinë e mbretërisë së kafshëve, një pemë kinkona për pasurinë e mbretërisë së bimëve dhe një cornucopia për atë të mbretërisë minerale.

10. Suriname

Flamuri i Surinamit u bë zyrtar në 1975, pas pavarësisë së vendit. Ylli që shfaqet në të përfaqëson unitetin e Grupet etnike që i gjejmë në territor. Kapitali është fiksuar në Paramaribo.

11. Uruguay

Në flamurin Uruguajan gjejmë edhe Diellin e Majit. Sidoqoftë, në këtë rast ne shohim 8 rrezet e drejta dhe 8 të lakuara, ndërsa shenjat argjentinase kanë 16 secila. Ajo është në fuqi që nga viti 1830. Kryeqyteti është Montevideo.

12. Venezuela

Në shenjat e Venezuelës, me kryeqendër në Karakas, e verdha i referohet pasurisë dhe diellit; bluja, deri në detet, qiellin dhe lumenjtë; dhe, e kuqja, në gjak. Sa për yjet, ato simbolizojnë provincat antike të vendit.

Harta e përgjithshme

Në imazhin vijues mund të vëzhgoni Amerikën e Jugut dhe të lokalizoni vendet e ndryshme për të cilat kemi folur të identifikuara nga flamuri i tyre:

Siç e keni parë, secili flamur ka një origjinë të ndryshme të shënuar nga historia e vendit të cilit i përket. Cilin flamur e shihni më të bukur? Dhe çfarë është më e çuditshmja për ju?

Ky artikull është ndarë 43 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: