Dokumentacioni dhe kërkesat e nevojshme për të udhëtuar në Peru ndryshojnë në varësi të vendit të origjinës së vizitorit, arsyes së udhëtimit dhe kohëzgjatjes së udhëtimit. Në këtë artikull ne ju japim disa këshilla dhe shpjegojmë aspektet më të rëndësishme për t'u marrë parasysh.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

dokumentacioni i kërkuar

Në varësi të vendit të origjinës, kërkohen më shumë ose më pak dokumente për të hyrë në Peru. Disa vende kërkojnë një pasaportë dhe vizë, ndërsa të tjerët kërkojnë vetëm një dokument identiteti.Keni nevojë për një pasaportë për të udhëtuar në Peru?

Pasaporta është një kërkesë e domosdoshme për të udhëtuar në Peru. Isshtë e nevojshme për të gjitha vendet e botës, përveç sa vijon, të cilat kërkojnë vetëm Dokumentin e Identitetit Kombëtar (DNI):

 • Argjentinë
 • Brasil
 • Bolivi
 • Kili
 • Kolumbi
 • Ekuador
 • Paraguaj
 • Uruguay
 • Venezuela

Për vendet e tjera, pasaporta duhet të jetë e vlefshme për të paktën gjashtë muaj në kohën e hyrjes në Peru. Për ta marrë atë, duhet të kërkoni një takim paraprak me autoritetet e vendit tuaj.

A kam nevojë për vizë?

Nëse do të vizitoni Perunë si një turist, koha maksimale e qëndrimit është 183 ditë jo të zgjatshme. Vendet që ata kanë nevojë për një vizë turistë për të hyrë në vend janë:

 • A: Angola, Algjeria, Afganistani, Arabia Saudite, Shqipëria, Armenia dhe Azerbajxhani
 • B: Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Bangladesh, Bahrain, Butan dhe Bosnjë Hercegovinë
 • C: Kosta Rika, Kuba, Cape Verde, Kameruni, Çadi, Komoret, Kongo, Bregu i Fildishtë, Kamboxhia dhe Republika Popullore e Kinës
 • D: Dijbuti
 • E: Shpëtimtari, Egjipt, Eritrea, Etiopia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe
 • G: Guatemala, Gabon, Gambia, Gana, Guinea, Guinea Bissau, Guinea Ekuatoriale dhe Georgia
 • H: Haiti dhe Honduras
 • I: India, Irani dhe Iraku
 • J: Jordan
 • K: Kenia, Kazakistani, Kirgistani dhe Kuvajti
 • L: Lisoto, Liberia, Libia dhe Libani
 • M: Madagaskar, Malavi, Mali, Marok, Mauritius, Mauritania, Mozambik, Maldive, Mongoli dhe Mianmar
 • N: Nikaragua, Namibia, Niger, Nigeri dhe Nepal
 • P: Pakistani
 • Q: Katar
 • R: Republika e Afrikës Qendrore, Ruanda, Republika Popullore Demokratike e Koresë dhe Republika Demokratike Popullore e Laos
 • S: Sahara Perëndimore, Sao Tome dhe Principe, Senegal, Sishel, Sierra Leone, Somali, Sudan, Svaziland, Sri Lanka dhe Siri
 • T: Tanzani, Togo, Tunez, Taxhikistan, Timor Leste, Turkmenistan dhe Turqi
 • U: Uganda dhe Uzbekistani
 • V: Vietnami
 • Y: Jemen
 • Z: Zaire, Zambia dhe Zimbabve

Pjesa tjetër e vendeve, përfshirë Ekuadorin, Venezuelën, Argjentinën, Kolumbinë, Kilin, Spanjën dhe Meksikën, ndër të tjera, Ata nuk kanë nevojë viza turistike.

Nëse udhëtoni në Peru për arsye të tjera, duhet të aplikoni për një vizë, përveç qytetarëve të vendeve anëtare të Zona Shengen (Bashkimi Europian). Këta të fundit, nëse shkojnë në Peru për biznes, studime dhe gazetari për një maksimum prej 90 ditësh, nuk kanë nevojë për vizë.

Ndërsa për studentët nga territoret e tjera, ata duhet të aplikojnë për një vizë 90-ditore, të zgjatshme në DIGEMIN (Drejtoria e Përgjithshme e Migracionit dhe Natyralizimit) dhe e vlefshme deri në gjashtë muaj pas dorëzimit.

Në rastin e viza e biznesitAi ka një vlefshmëri maksimale prej 183 ditësh dhe është gjithashtu i detyrueshëm për të gjitha vendet, përveç Bashkimit Evropian, Brazilit dhe Indonezisë. Isshtë e vlefshme për dymbëdhjetë muaj nga data e lëshimit.

Vizat e tjera janë ato të artistit, fetarit, punëtorit, diplomatit dhe gazetarit. Këto japin 90 ditë leje dhe janë të vlefshme për gjashtë muaj nga lëshimi i tyre.

Çmimi i vizës është ndërmjet 15 dhe 30 dollarë, në varësi të llojit që kërkohet, dhe procedurat kryhen në Konsullatën e Perusë në vendin e udhëtarit.

Kërkesat për të udhëtuar në Peru me fëmijë

Nëse udhëtoni në Peru me fëmijët tuaj të mitur, ata duhet të mbajnë pasaportën e tyre, me një vlefshmëri minimale prej gjashtë muajsh në kohën e udhëtimit.

Megjithëse nuk është i detyrueshëm, këshillohet të udhëtoni me librin familjar, pasi është dokumenti që provon marrëdhënien e fëmijëve me prindërit e tyre dhe do të jetë i dobishëm nëse lind ndonjë pengesë gjatë udhëtimit.Nëse i mituri po udhëton vetëm, ligji peruan nuk kërkon pa autorizim Përkundër kësaj, rekomandohet dhe kërkohet nga agjencitë e udhëtimit. Për këtë autorizim, kërkohet dokumenti i identitetit të prindërve dhe ai i fëmijës.

Kushtet për automjete

Mënyra më e shpejtë për të udhëtuar në Peru është me aeroplan. Formalitetet për ata që zgjedhin këtë mjet transporti jepen nga secila kompani ajrore (pesha e valixhes, check-in, etj.).

Sidoqoftë, disa qytetarë të vendeve fqinje si Kolumbia ose Ekuadori vendosin të përdorin atë rruga tokësore për të hyrë në vend. Ata duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

 • Bëni në rregull dokumentacionin e automjetit, qoftë makinë apo motor
 • Patentë shofer
 • Se shoferi është pronari i automjetit. Nëse një palë e tretë po vozit, kërkohet një autorizim i noterizuar nga pronari

Po kështu, automjeti ka nevojë për një autorizim për të treguar se ai hyn në vend për qëllime turistike. Mund të merret në dy mënyra të ndryshme:

 • Libri i hapave doganorë: lëshohet nga shoqatat që janë pjesë e Federatës Ndër-Amerikane të Klubeve të Automjeteve (FIAC) ose Federatës Ndërkombëtare të Automjeteve (FAI). Kartë pasazhesh në Douannes të Aleancës Ndërkombëtare të Turizmit (AIT) ose Shoqata Internacionales des Automovil Club Reconnus (AIACR). Isshtë e vlefshme për një vit.
 • Certifikatë e Përkohshme e Internimit: dhënë sipas Dekretit Suprem të internimit të përkohshëm të automjeteve për qëllime turistike. Isshtë lëshuar nga doganat Peruane dhe duhet të paraqitet kur largoheni nga vendi. Isshtë e vlefshme për një periudhë maksimale prej 90 ditësh.

Udhëtimi me kafshën tuaj

Eshte e lejuar udhëtimi me kafshët shtëpiake në Peru. Në rastin e qenve dhe maceve, ata duhet të kenë një Certifikatë Eksporti dhe një Certifikatë Veterinare në të cilën shfaqen informacionet e mëposhtme:

 • Shëndeti i kafshëve. Se është në kushte optimale për të udhëtuar.
 • Vaksinimi. Si tek qentë, ashtu edhe tek macet, duhet të përfshihet tërbimi.
 • Deworming. Duhet të bëhet brenda tre ditëve para udhëtimit.
 • Data e lëshimit të të dy certifikatave duhet të jetë brenda dhjetë ditëve para udhëtimit.

Isshtë e ndaluar të hysh lepujt nga Spanja, pasi ata mund të mbajnë dy sëmundje ekzotike në Peru, të cilat janë Myxomatosis dhe Sëmundja Hemorragjike e Lepurit. Për kafshët e tjera, të tilla si ferret dhe zogjtë, duhet të merren parasysh dy kërkesa.

E para nga këto është një Leje Sanitare e Importit që kërkohet në SENASA (Shërbimi Kombëtar i Shëndetit dhe Cilësisë Agro-ushqimore) para se të dërgohet. E dyta, një Inspektim Sanitar i kryer nga SENASA në pikën e hyrjes nga Peruja.

vaksinat

Nuk ka vaksinim të detyrueshëm për të hyrë në vend. Sidoqoftë, këshillohet të vaksinoheni kundër dhenve, në rastin në të cilin udhëtari nuk e ka pasur kurrë atë dhe Hepatiti A.

Nëse planifikoni të shkoni në zona xhungle si Amazon, vaksinimi kundër Hepatitit B dhe ethe e verdhë. Kjo e fundit duhet të furnizohet 10 ditë para udhëtimit për të hyrë në fuqi.

Po kështu, duhet të merren masa kundër pickimeve të mushkonjave. Për të shmangur sëmundjen e lartësisë, e njohur gjithashtu si sëmundje mountain, ju duhet gradualisht të ngjiteni, të hani ushqim të lehtë dhe të pini shumë lëngje.

Infeksionet gastrointestinale mund të shmangen duke pirë ujë në shishe ose të zier. Nga ana tjetër, duhet pasur kujdes me ushqime të papërpunuara dhe me ushqime të përgatitura në tezgat e rrugëve.

Ky artikull është ndarë 811 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: