Panama është një vend i vendosur në juglindjen ekstreme të Amerikës Qendrore, gjuha zyrtare e të cilit është Spanjishtja. Sektori i turizmit përfaqëson një pjesë të madhe të ekonomisë së vendit, me turistë që vijnë kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, Evropa, Kanada, Amerika Qendrore dhe Jugore, secili me kërkesa të ndryshme për hyrje që ju tregojmë më poshtë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Dokumentacioni dhe viza

Në varësi të origjinës sonë, ne do të duhet t'i kushtojmë vëmendje kërkesave të hyrjes në vendin që duhet të plotësojmë. Sidoqoftë, këto janë dokumentet themelore që çdo vizitor duhet të mbajë me vete: • Pasaportë e vlefshme
 • Bileta e kthimit në vendin e origjinës
 • Aftësia paguese ekonomike

Të gjithë turistët, pavarësisht nga origjina e tyre, duhet të paraqesin pasaportën e tyre të vlefshme (me të paktën tre muaj deri në datën e skadimit të saj) dhe biletën e kthimit, si dhe të demonstrojnë se kanë aftësi paguese ekonomike për të marrë leje për të kaluar kufirin përmes Shërbimi Kombëtar i Kufirit (SENAFRONT).

Nevoja ose jo e një vizë do të varet nga vendi i origjinës së personit, duke përfshirë vendet anëtare të Sistemi Ekonomik i Amerikës Latine dhe Karaibe (SELA). Autoritetet e imigracionit të Republikës së Panamasë do të kërkojnë një lloj vize ose një tjetër në varësi të origjinës së secilit person.

Më poshtë renditen vendet që kërkojnë secilën lloj të vizave, si dhe ato që përfitojnë nga marrëveshja e Shtypjes së Vizave dhe ato që nuk kërkojnë vizë për të hyrë.

Viza e hyrjes dhe daljes së shumëfishtë

Ata njerëz që dëshirojnë të qëndrojnë në territorin Panaman për një periudhë më shumë se tre muaj dhe kanë kërkuar vizë e përkohshme ose e përhershme, ata do të duhet të kërkojnë një Kartoni i përpunimit për 3 muaj ndërsa ata presin që të jepet viza.

Nëse pas tre muajsh, viza nuk është dhënë akoma, ajo duhet të rinovohet dhe të zgjatet deri në një vit. Prandaj, do të na duhet një vizë e hyrjes dhe daljes së shumëfishtë në vend, e cila do t'i lejojë ata të largohen dhe të kthehen lirshëm në vend gjatë periudhës së pritjes.

Viza e qëndrimit të shkurtër

Një vizë për qëndrim të shkurtër u jepet atyre të huajve që nuk synojnë të vendosen si rezidentë në vend dhe qëndrimi i të cilëve nuk do të kalojë 9 muaj, pasi kjo periudhë kohore nuk zgjatet. Shtatë llojet e vizave ekzistuese të qëndrimit të shkurtër janë renditur më poshtë:

 1. Viza për qëndrim të shkurtër në Panama për biznes
 2. Viza e Qëndrimit të Shkurtër në Panama për Hulumtuesit dhe Shkencëtarët
 3. Vizë qëndrimi e shkurtër në Panama për të vizituar të afërmit
 4. Viza për qëndrim të shkurtër në Panama për trajtim mjekësor
 5. Viza e Qëndrimit të Shkurtër në Panama për Ndihmë Humanitare Ndërkombëtare
 6. Viza për qëndrim të shkurtër në Panama si tregtarë dhe investitorë sipas ligjeve të veçanta
 7. Viza për qëndrim të shkurtër në Panama për sektorin bankar

Karta e turizmit (TT-3)

Njerëzit të cilët nuk kanë nevojë të aplikojnë për vizë duhet të pajisen me provimin Karta Turistike (TT-3) në kohën e mbërritjes në aeroportin e Panamasë. Në atë që vijon ne rendisim vendet që mund të hyjnë në Panama me një TT-3:

 • A: Antigua dhe Barbuda, Anguilla, Antile Hollandeze
 • B: Bahamas, Barbados, Belize
 • C: Kanada, Kolumbi
 • D: Dominika
 • E: SH.B.A.
 • G: Grenada, Guajana
 • I: Ishujt Kajman, Ishujt e Virgjër (SHBA)
 • J: Xhamajka
 • M: Martinique, Meksikë, Montserrat
 • P: Porto Riko
 • S: St. Kitts, Shën Lucia, Shën Kitts dhe Nevis, Shën Vincenti dhe Grenada
 • T: Trinidad dhe Tobago, Turk dhe Kaikos
 • V: Venezuela

Kjo kartë ka një kosto prej dhjetë dollarë amerikanë (8 euro) dhe, nëse nuk e blejmë atë përmes linjës ajrore me të cilën fluturojmë, mund ta blejmë nga autoritetet e imigracionit kur të mbërrijmë në Panama. Qytetarët e vendeve që kanë nevojë për një vizë të vulosur mund të zgjedhin të hyjnë në Panama me një Kartë Turistike ose një Vizë të Stampuar.

Viza e Autorizuar (VA-1)

Viza e autorizuar kërkohet për ato vende, qytetarët e të cilëve, për arsye që lidhen me politikën e imigracionit, kanë nevojë për autorizim paraprak nga Drejtoria e Migracionit për të hyrë në Panama.

Ekzistojnë dy mënyra në të cilat mund të kërkohet: ose nga vendi i origjinës ose përmes një personi të interesuar që është një banor i Panamasë. Personi që do të udhëtojë do të duhet të specifikojë nëse është për arsye turizmi ose imigrimi. Sapo të bëhet kërkesa, Migrimi do të duhet ta miratojë atë në mënyrë që pala e interesuar të hyjë në Panama.

Më poshtë po rendisim vendet që kërkojnë vizë të autorizuar:

 • Kubë
 • Haití
 • Suriname

Viza e vulosur (VE-2)

Viza e vulosur nuk kërkon autorizim paraprak nga Drejtoria e Migracionit dhe mund të merret ose në Konsullatën Panamane ose ta sjellë atë të vulosur tashmë nga vendi i origjinës së turistit. Vendet e renditura më poshtë duhet të hyjnë në Panama me një vizë të vulosur në varësi të kohëzgjatjes së qëndrimit tuaj:

 • Nëse qëndrimi tejkalon 30 ditë: Antigua dhe Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Kanada, Kolumbi, Dominikë, Grenada, Guajana, Xhamajka, Martinique, Meksikë, Montserrat, Trinidad dhe Tobago, Turk dhe Caicos dhe Venezuela.
 • Nëse qëndrimi tejkalon 90 ditë: Anguilla, Antile Hollandeze, Shtetet e Bashkuara, Ishujt Kajman, Ishujt e Virgjër (SH.B.A.), Porto Riko, Saint Kitts, Shën Lucia, Shën Kitts dhe Nevis dhe Shën Vincenti dhe Grenada.

Turistët nga Republika Dominikane ata janë të detyruar, pavarësisht nga kohëzgjatja e udhëtimit të tyre, të paraqesin një vizë të vulosur. Nga ana tjetër, ekuadorianët, që nga qershori i vitit 2015 nuk kanë më detyrimin për të marrë një vizë për të hyrë në Panama.

Shtypja e vizave (ASV-4)

Për vendet në vijim, nevoja për vizë është eliminuar sepse ato vazhdojnë marrëveshjet reciproke me Panamanë: Argjentina, Bolivia, Brazili, Kili, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Paraguai dhe Uruguaj.

Heqja e vizave (EV-5)

Vendet e mëposhtme ata nuk kanë nevojë të paraqesin vizë për të hyrë në Panama, kështu që dokumentet e përmendura në seksion do të jenë të nevojshme dokumentacioni i kërkuar: Danimarka, Vatikani (Selia e Shenjtë), Qipro, Egjipt, Gjermania, Austria, Belgjika, Spanja, Finlanda, Franca, Hollanda (Hollandë), Hungaria, Izraeli, Italia, Luksemburgu, Polonia, Portugalia, Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut, Greqia (Republika Greke), Singapori dhe Zvicra.

import

Regjimi i kontrollit doganor të Republikës së Panamasë autorizon importimin e produkteve të huaja për sa kohë që paraqiten dokumentet e mëposhtme: • Faturë tregtare origjinale: në të cilën duhet të paraqitet emri dhe adresa e vendit ku është vendosur biznesi ose personi që shet mallin në fjalë.
 • Ngarko ngarkesa: duhet të përfshijë të paktën emrat e mëposhtëm: dërguesin ose dërguesin, blerësin ose marrësin në Panama dhe portin e nisjes dhe zbarkimit. Duhet të paraqitet gjithashtu destinacioni përfundimtar i produktit në fjalë, si dhe marka e secilit artikull, numri i paketave, pesha, përshkrimi dhe çmimi, si në monedhën origjinale në të cilën është bërë transaksioni ashtu edhe në ekuivalentin e saj. balboas (monedha kombëtare e Panamasë).
 • Certifikata Fitosanitare: Produktet e importit të kufizuar konsiderohen barna dhe bimë për qëllime medicinale, armë zjarri kur nuk janë për qëllime ushtarake, eksplozivë dhe municione, si dhe artikuj të tjerë jo vdekjeprurës të mbrojtjes personale. Për importimin e artikujve të mësipërm, duhet të kërkohet një Certifikatë Fitosanitare për të verifikuar nëse ato janë në përputhje me kërkesat e specifikuara të importit fitosanitar. Këto certifikata do të lëshohen vetëm për atë qëllim. Për më shumë informacion, mund të klikoni kjo lidhje.

Migrimi i punës

Të gjithë shtetasit e huaj që dëshirojnë të punojnë në Panama do të duhet të aplikojnë për në Kartelë për Lejet e Punës, e cila do të jepet nëse përmbushni kërkesat e kërkuara nga ligji Panamez në lidhje me përpunimin e lejeve të punës, të cilat po rendisim më poshtë.

Kërkesat themelore

 • Kërkesa ose prokura: duhet të dorëzohet origjinali dhe një kopje e thjeshtë letre, e cila duhet të përmbajë adresën e plotë të të dy palëve (punonjësi dhe punëdhënësi).
 • Katër fotografi me madhësi pasaporte: përveç kësaj, pjesa e pasme e secilit duhet të përmbajë emrin e plotë të punëtorit.
 • Certifikatë nga Drejtoria e Migracionit dhe Natyralizimit: statusi i imigracionit i personit që e kërkon atë duhet të paraqitet në të.
 • Fotokopje e vërtetuar e dokumentit kombëtar të identitetit të aplikantit

Të huajt me një bashkëshort panamez

Këto janë dokumentet që çdo punëtor i huaj me një bashkëshort me kombësi panamane duhet të paraqesë:

 • Fotokopje e pasaportës së palës së interesuar: duhet të paraqitet fotokopja e faqes ku paraqiten të dhënat e tyre identifikuese.
 • Certifikata e martesës: do të duhet të lëshohet nga Zyra e Gjendjes Civile.
 • Dokumenti kombëtar i identitetit të bashkëshortit
 • Certifikata e lindjes së bashkëshortit: duhet të merret nga Zyra e Gjendjes Civile.
 • Kartela migrimi
 • Certifikata e lindjes së fëmijëve (nëse ka)

studim

Shtetasit e huaj që dëshirojnë të studiojnë në Republikën e Panamasë, qoftë në një qendër publike ose private të nivelit bazë, të mesëm, superior ose të specializuar, janë të autorizuar ta bëjnë këtë nëse studimet e tyre janë me kohë të rregullt dhe njihen nga Ministria Panamaneze e Arsimit. Për më tepër, ju duhet të plotësoni kërkesat e përmendura më poshtë:

 • Anëtarësia në Regjistrin e Imigracionit: kjo mund të bëhet përmes Drejtorisë së Migracionit dhe Natyralizimit dhe duhet të plotësoni një formular. Nëse studenti është në moshë madhore, atëherë ata mund ta bëjnë vetë. Nëse, përndryshe, ai është i mitur, atëherë personi përgjegjës për të miturin do të duhet të lëshojë një letër që duhet të vërtetohet nga konsullata. Në të, ju do të duhet të deklaroni se jeni përgjegjës dhe të merrni të gjitha shpenzimet financiare të studentit.
 • Regjistrimi në të gjitha lëndët: studenti duhet të regjistrohet në të gjitha lëndët që korrespondojnë me planin e studimit, qoftë dymujor, tremujor, semestër, në vit, etj. dhe në orët e mëngjesit.
 • Prezantimi i faturës së regjistrimit përpara Konsullatës së Panamasë: ky dokument duhet të jetë në spanjisht. Në rast se origjinali nuk është në spanjisht, ai do të duhet të përkthehet nga një përkthyes i betuar i autorizuar nga Qeveria e Panamasë.

Natyralizimi

Të jetë në gjendje të kërkojë të marrë një Letër natyre, do të duhet të keni jetuar të paktën 5 vjet në vend, ose 3 në rast se bashkëshorti juaj ka qëndrim të përhershëm në Panama. Në këtë kërkesë, ju duhet të përfshini dokumentet e mëposhtme:

 • Kërkesa dhe prokura
 • Pesë deklarata jashtëgjyqësore të dhëna para Gjykatësit të Qarkut Civil të vendit tuaj të origjinës
 • Certifikata e statusit të imigracionit
 • Certifikatë nga Drejtoria e Cedulimit ose, në rastin e qytetarëve Spanjollë, nga një Zyrë e Lëshimit
 • Aftësia paguese financiare (përmes një Letre Punësimi, pasqyrës së të ardhurave dhe një letre referimi bankare)
 • Kombësia e palës së interesuar
 • Fotokopje e pasaportës së vlefshme të palës së interesuar
 • Dy foto me madhësi pasaporte

Marrëveshja Panama-Itali

Marrëveshja Panama-Itali lindi nga Traktati i Miqësisë, Tregtisë dhe Navigimit ndërmjet Republikës së Panamasë dhe Republikës Italiane në mënyrë që qytetarët italianë të gëzojnë statusin e banorëve në territorin panamez.

Në këtë mënyrë, ata qytetarë italianë të Amerikës Latine, Amerikane ose Evropiane që kanë kombësi të dyfishtë, mund të bëjnë një kërkesë në Shërbimin Kombëtar të Migracionit dhe, në këtë mënyrë, të marrin një vizë të përhershme dhe, me të, trajtimin e banorëve të përhershëm të Panamasë.

Ju mund të merrni më shumë informacion në lidhje me këtë marrëveshje duke klikuar në kjo lidhje.

Thelbi i Garave

Programi Panama, Kryqi i Garave Ai përbëhej nga një proces i jashtëzakonshëm rregullimi migratori i kryer nga Shërbimi Kombëtar i Migracionit i Panamasë.

Përmes këtij procesi të jashtëzakonshëm, ata shtetas të huaj të interesuar për të marrë shtetëzimin panamez mund të fillonin procedurat përkatëse të legalizimit, për sa kohë që plotësonin kërkesat përkatëse.

Megjithatë, edicioni i fundit i programit Panama, Kryqi i Garave u zhvillua në 2014 dhe që nga 2015, ky program nuk është më e vlefshme.

Çdo i huaj që vendosi të jetojë në Panama, duhet të pranojë të kryejë procedurën përkatëse të imigracionit për të marrë disa nga llojet e ndryshme të vizave që tashmë ekzistojnë sipas ligjeve të Panamasë.

Patentë

Për shtetasit e huaj që hyjnë në Panama si turistë, nuk do të jetë e nevojshme të marrin një licencë panamaneze; ata mund të drejtojnë automjetin me lejen e tyre të huaj të drejtimit.

Nga ana tjetër, emigrantët që dëshirojnë të qëndrojnë në Panama për më shumë se tre muaj dhe duan të ngasin makinën do të duhet të marrin një licencë panamez nga Shërbimet e Transitit të Amerikës Qendrore (SERTRACEN).

Për ta bërë këtë, ata do të duhet të bëjnë 36 orë klasë teorike dhe 20 orë praktikë me makinë nën mbikëqyrjen e një agjenti nga Autoriteti i Transportit Transit dhe Tokësor.

Ju mund të merrni leje vetëm nga kategoritë A, B, C ose D. Për të mësuar në lidhje me dokumentet që duhet të paraqiten kur përfundoni procedurën, klikoni në kjo lidhje.

Vaksinat e rekomanduara

Megjithëse nuk ka vaksinime të detyrueshme Për hyrjen në vend, ato të renditura më poshtë rekomandohen shumë:

 • Ethet e verdha (sidomos në stinët me shi)
 • Ethet tifoide
 • Hepatiti A dhe B
 • Tetanozi

Përveç kësaj, nëse do të vizitojmë zona të tilla si Bocas del Toro dhe Darién, duhet të dimë se ekziston rreziku i kontraktimit malaries.

Ky artikull është ndarë 943 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: