Norvegjia është një vend që tërheq mijëra turistë çdo vit për shkak të peizazheve dhe kulturës së saj. Nëse dëshironi të udhëtoni në këtë vend, është e rëndësishme që të dini se cilat kërkesa duhet të plotësoni për të. Në këtë artikull, ju informojmë për dokumentacionin e nevojshëm për të vizituar ose jetuar në Norvegji. Përveç kësaj, ne ju japim këshilla të rëndësishme.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Vizitoni Norvegjinë

Në varësi të kombësisë suaj, mund të mos ju duhet viza për të hyrë në Norvegji si turist. Po kështu, ka njerëz që duhet të kenë vetëm Dokumentin e tyre të vlefshëm të Identitetit Kombëtar.DNI

Megjithëse Norvegjia nuk është pjesë e Bashkimit Evropian, ajo është një nga vendet anëtare të traktatit të Shengenit. Prandaj, njerëzit nga vendet në këtë hapësirë ​​mund të udhëtojnë në Norvegji me letërnjoftimin e tyre. Nëse doni të dini cilat shtete janë këto, ne ju rekomandojmë këtë artikull: Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian.

Prandaj, Spanjollët mund të hyjnë në Norvegji vetëm me Dokumentin e tyre të Identitetit Kombëtar, pa pasur nevojë të mbajnë me vete një pasaportë (megjithëse nëse keni një, këshillohet ta mbani atë).

Në mënyrë të ngjashme, të huajt që kanë një karta e qëndrimit nga ndonjë prej këtyre vendeve përjashtohen nga aplikimi për vizë nëse ata shkojnë në Norvegji si turistë. Sidoqoftë, këta njerëz duhet të paraqesin pasaportën, një biletë kthimi dhe arsyetimin e të pasurit mjete të mjaftueshme financiare për udhëtimin.

Pasaporte

Nga ana tjetër, qytetarët e disa vendeve mund të udhëtojnë në Norvegji si turistë me pasaportën e tyre, pa pasur nevojë të aplikojnë për vizë. Këta njerëz mund të qëndrojnë deri në 90 ditë brenda 180 ditëve.

Ata duhet të kenë një pasaportë me një vlefshmëri minimale prej tre muajsh pas datës së nisjes dhe të paktën 500 NOK (Kurora Norvegjeze) në ditë të qëndrimit në vend, përveç nëse ata qëndrojnë me familjen ose miqtë, ose dikush u jep atyre një garanci financiare. Në këtë artikull mund të gjeni kursin e këmbimit të monedha norvegjeze: Informacioni dhe vlera e koron norvegjez.

Vendet që kanë këtë përfitim janë si më poshtë:

 • A: Shqipëria, Andorra, Antigua dhe Barbuda, Argjentina, Australi
 • B: Bahamas, Barbados, Bermuda, Bosnjë dhe Hercegovinë, Brazil, Brunei
 • C: Kanada, Kili, Qipro, Qyteti i Vatikanit, Kolumbi, Corea del Sur, Kosta Rika
 • D: Dominika
 • E: El Salvador, Emiratet e Bashkuara Arabe, Shtetet e Bashkuara
 • G: Gjeorgji, Granada, Guatemala
 • H: Honduras, Hong Kong
 • I: Ishujt Marshall, Ishujt Solomon, Izrael
 • J: Japoni
 • K: Kiribati
 • M: Makao, Maqedoni, Malajzi, Mauritius, Meksikë, Mikronezi, Moldavi, Mal i Zi
 • N: Nikaragua, NZ
 • P: Palau, Panama, Paraguai, Peru
 • S: Samoa, Saint Kitts dhe Nevis, Saint Vincent and the Grenadines, San Marino, Saint Lucia, Serbia, Seychelles, Singapore
 • T: Tajvani, Timori Lindor, Tonga, Trinidad dhe Tobago, Tuvalu
 • U: Ukrainë, Uruguaj
 • V: Vanuatu, Venezuelë

Njerëzit nga Shqipëria, Gjeorgjia, Maqedonia, Mali i Zi dhe Ukraina do të duhet të kenë një pasaportë biometrike. Në mënyrë të ngjashme, udhëtarët nga Serbia do të duhet të mbajnë një pasaportë që është biometrike dhe nuk është lëshuar nga Drejtoria e Koordinimit Serb.

Nga ana tjetër, njerëzit nga Makao duhet të kenë një pasaportë SAR Macao dhe ata nga Tajvani duhet të kenë numrin e dokumentit të identitetit në të.

Viza

Pjesa tjetër e njerëzve kombësia e të cilëve nuk korrespondon me asnjë nga ata të emëruar më parë, të tilla si Ekuadori dhe Bolivia, duhet të aplikojnë për një vizë Shengen, e cila u lejon atyre të vizitojnë vendin dhe pjesën tjetër të territoreve të traktatit për një maksimum prej 90 ditësh .

Për të marrë këtë leje, ajo duhet të përpunohet ndërmjet tre muajve dhe pesëmbëdhjetë ditëve para fillimit të udhëtimit. Së pari, ju aplikoni në internet dhe pastaj shkoni personalisht në ambasadë ose konsullatë për të dorëzuar dokumentacionin. dokumentet që kërkohen janë si më poshtë:

 • Formulari i aplikimit
 • Prova e pagesës së tarifës së vizës.
 • Letër motivuese ose mbulojë letër.
 • Pasaporta origjinale dhe fotokopjimi i faqeve të përdorura.
 • Dokumenti kombëtar i identitetit.
 • Rezervimi i fluturimit vajtje-ardhje.
 • Prova e sigurimit mjekësor me një mbulim minimal prej 30.000 €.
 • Itinerar i detajuar me vendet dhe / ose njerëzit që do të vizitohen.
 • Rezervimi i hotelit ose letra e ftesës e shkruar në anglisht.
 • Dokumentacioni që justifikon se keni aftësi paguese financiare (ekuivalenti i 500 kurorave norvegjeze për çdo ditë qëndrimi): llogari bankare, kartë krediti, etj.
 • Dokumenti që demonstron rrënjët në vendin e qëndrimit, të tilla si certifikata e punësimit, aktet e pronësisë, justifikimi i të qenit student i një qendre arsimore, etj.

Nëse do të vizitoni të afërmit që do të kujdesen për shpenzimet tuaja, në vend të justifikimit të aftësisë paguese financiare, duhet të paraqisni origjinalin dhe një fotokopje të dokumentacionit që konfirmon marrëdhëniet midis të afërmve dhe formularin e nënshkruar të garancisë nga mikpritës.

Jetoni në Norvegji

Nëse ajo që dëshironi është të emigroni në Norvegji për të jetuar në vend për një periudhë të caktuar ose përgjithmonë, duhet të keni një leje specifike.

Punë ose studim

Qytetarët e Vendet e Bashkimit Evropian ose Zona Ekonomike Evropiane mund të punojë dhe jetojë në Norvegji pa qenë e nevojshme të aplikoni për vizë. Nëse qëndrojnë për më shumë se tre muaj, ata do të duhet të regjistrohen në polici, ku do t'ju jepet një numër kombëtar identifikimi dhe një kartë e zbritjes së taksave, e cila është e detyrueshme për të punuar. Prandaj, Spanjollët që dëshirojnë të punojnë në Norvegji do të duhet të kryejnë këtë transaksion.

Njerëzit nga vendet e tjera duhet të aplikojnë për një leje qëndrimi të përkohshme në mënyrë që të punojnë. Llojet e lejeve që mund të përdoren janë si më poshtë:

Punëtor i aftë
për njerëzit me arsim kolegj ose që kanë përfunduar trajnimin profesional. Ata duhet të kenë një ofertë pune ose biznesin e tyre.
Punëtor i përkohshëm
për punë gjatë periudhave të pushimeve ose punë të përkohshme të tilla si pylltari, në bujqësi, peshkim, restaurim ose turizëm.
Punëkërkues
punëtor i kualifikuar pa vizë dhe me para të mjaftueshme.
Programet e shkëmbimit, kultura dhe puna organizative
për të marrë pjesë në një program shkëmbimi në një punë ose organizatë, ose ju jeni një artist ose muzikant.
Trajnimi dhe kërkimi profesional
studentë që do të kryejnë praktika ose studiues.
Diplomatët, punëtorët e NATO-s dhe familjet e tyre
në përgjithësi, ata nuk kanë nevojë për leje qëndrimi.
Marinarë
Në varësi të karakteristikave të punës, do t'ju duhet një leje qëndrimi ose jo.
Punëtorë të ndërmarrjeve të huaja në një vend tjetër evropian
ata zakonisht nuk kanë nevojë për leje qëndrimi.

Gjithashtu, nëse dëshironi të studioni, do t'ju duhet një leje studentore. Për ta bërë këtë, zakonisht duhet të keni një ofertë pranimi nga një qendër arsimore.Nga ana tjetër, që nga viti 2016, argjentinasit mund të kërkojnë Festa e Punës Norvegji, drejtuar të rinjve midis 18 dhe 30 vjeç. Me këtë vizë ata mund të qëndrojnë në Norvegji deri në një vit, periudhë në të cilën ata lejohen të studiojnë dhe të punojnë.

martesë

Që një Norvegjez të martohet me një person të huaj, ky i fundit duhet të jetë legalisht në vend. Për ta bërë këtë, ju mund të përdorni një vizë të dashurin / vit ose leja e të fejuarit.

Për të zyrtarizuar martesën, dokumentet që personi i huaj duhet të paraqesë janë:

 • Certifikata e lindjes ose pasaporta
 • Dëshmi se jeni legalisht në Norvegji
 • Certifikata e beqarisë
 • format
Nëse jeni dy turistë që dëshironi të martoheni në këtë vend, duhet të dërgoni të njëjtat dokumente në administratën tatimore norvegjeze.

Duhet të theksohet se fakti i martesës me një Norvegjez nuk jep të drejtën e qëndrimit në vend. Për këtë, pas martesës, duhet të kërkoni një leja e bashkimit familjar.

Qëndrimit të përhershëm

Për të marrë një leje qëndrimi të përhershme, duhet të keni një leje qëndrimi për tre vjet ose më shumë, ose të jeni anëtar i familjes së një personi nga Bashkimi Evropian ose Zona Ekonomike Evropiane.

Gjithashtu, për t'u bërë një shtetas norvegjez, ju duhet të plotësoni kërkesa të ndryshme, të tilla si të paturit e një leje qëndrimi. Në rastin e fëmijëve, babai ose nëna e të cilëve është Norvegjez, ata marrin shtetësinë me të drejtë.

Udhëtimi me kafshën tuaj

Nëse ju doni udhëtoni me kafshën tuaj Norvegjia do të duhet të plotësojë disa kërkesa. Nëse jeni një qen, një mace ose një pendë dhe vini nga Bashkimi Evropian, duhet të keni sa vijon:

 • Pasaportë evropiane për kafshë shtëpiake.
 • Mikroçip.
 • Certifikata e vaksinimit kundër tërbimit.
 • Në rastin e qenve, trajtimi i shiritave bëhet ndërmjet 24 dhe 120 orë para se të mbërrini në Norvegji.

Sa për brejtësit, zogjtë dhe lepujt, ata duhet të kenë një leje importi nga Autoriteti Norvegjez për Sigurinë e Ushqimit. Shtë e ndaluar të hyni me kafshë ekzotike.

Nëse qeni, macja ose ferret vjen nga një vend që nuk i përket Bashkimit Evropian, kërkesat janë këto:

 • Mikroçip.
 • Vaksina e tërbimit.
 • Testi i titrit të antitrupave të tërbimit (nuk kërkohet për të gjitha vendet e origjinës).
 • Dokumenti i identifikimit.
 • Qentë, trajtimi kundër shiritit sigurohej ndërmjet 24 dhe 120 orë para mbërritjes në Norvegji.

Fatkeqësisht, ekzistojnë disa racave të qenve e ndaluar në vend dhe, për këtë arsye, ju nuk mund të hyni në Norvegji me ta. Ato janë si më poshtë:

 • Terrier pitbull amerikan
 • Tosa inu
 • Dogo argjentinas
 • Rreshti brazilian

Këshilla

Ministria Spanjolle e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit raporton se Norvegjia është një vend jashtëzakonisht i sigurt për njerëzit. Sidoqoftë, ashtu si me vendet e tjera të Evropës, ekziston një rrezik i caktuar i një sulmi terrorist.

Po kështu, duhet të keni kujdes me sendet tuaja në rrugë dhe në transportin publik, siç ndodhin herë pas here vjedhje të vogla. Rreziqet më të mëdha merren kur merren me sporte aventureske dhe ekspozoheni ndaj fenomeneve natyrore.

Lidhur me shëndetin, evropianët që udhëtojnë me Kartën Evropiane të Shëndetit mund të kenë akses në shërbimin shëndetësor të urgjencës ashtu si Norvegjezët, fakt për të cilin duhet të paguajnë nga 20 deri në 30 €. Nëse nuk jeni evropian ose do të bëni sporte aventureske, këshillohet të keni sigurim mjekësor.

Pyetje nga përdoruesit

A këshillohet të udhëtoni në Norvegji pa ditur anglisht?

Nuk ka problem të vizitosh Norvegjinë si turist pa ditur anglisht. Sidoqoftë, këshillohet të njihni të paktën pak nga kjo gjuhë, pasi shumica e banorëve të saj flasin atë edhe nëse nuk është gjuha e tyre amtare. Nëse doni të dini më shumë rreth gjuhës së tij zyrtare, ne ju rekomandojmë këtë artikull: Çfarë gjuhe flitet në Norvegji?

Cilat janë datat ideale për të vizituar vendin?

Kjo varet nga qëllimi juaj. Për të qenë në gjendje të shihni Dritat e Veriut do të duhet të udhëtoni në dimër, megjithëse temperaturat janë jashtëzakonisht të ulëta. Në verë moti është më i favorshëm dhe në veri mund të shihni diellin e mesnatës.

A është një vend i rekomanduar për t’u vizituar me fëmijë?

Po, sepse në Norvegji do të gjeni të gjitha shërbimet e nevojshme për fëmijë ose foshnje. Sidoqoftë, duhet të keni parasysh se klima e vendit është mjaft ekstreme.

Ky artikull është ndarë 148 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: