Meksika është një vend i Amerikës Latine që ndodhet në Amerikën e Veriut gjuha zyrtare e të cilit është Spanjishtja. Sipas të dhënave të mbledhura nga Organizata Botërore e Turizmit (UNWTO), Meksika është vendi më turistik në Amerikën Latine dhe një nga më të vizituarat në botë, për shkak të larmisë së madhe kulturore. Në vazhdim ju informojmë për dokumentacionin që do t'ju duhet për të udhëtuar në Meksikë, qoftë si turist, qoftë për të jetuar, punuar ose studiuar atje.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

dokumentacioni i kërkuar

Këto janë dokumentet e zakonshme për të gjithë shtetasit e huaj që dëshirojnë të hyjnë në Meksikë: • Pasaportë e vlefshme: i zakonshëm, diplomatik ose i shërbimit.
 • Bileta e avionit të kthimit: periudha e qëndrimit në Meksikë për arsye turistike nuk mund të kalojë 180 ditë. Ju jo vetëm që duhet të tregoni biletën e kthimit, por edhe një dokument që vërteton vendin ose vendet ku do të qëndroni gjatë qëndrimit. Kështu, nëse do të qëndrojmë në një hotel, do të duhet të tregojmë formularin e rezervimit; Nëse, nga ana tjetër, nuk do të qëndrojmë në shtëpinë e një miku ose të afërmi, do të jetë e nevojshme një formular emigrimi, i cili dorëzohet në aeroplan gjatë udhëtimit të jashtëm. Në të duhet të shfaqet adresa e vendbanimit të personit me të cilin do të qëndrojmë gjatë qëndrimit, si dhe emri i tyre i plotë dhe një numër telefoni kontakti për personin.
 • Formulari i Imigracionit të Shumëfishtë (MMF): të huajt, qëndrimi i të cilëve në vend është për arsye turistike dhe, për këtë arsye, nuk i kalon 180 ditë, do të duhet të plotësojnë FMM, një dokument nën të cilin ne akreditojmë statusin tonë të imigracionit si jo-imigrantë, pasi qëndrimi ynë konsiderohet afatshkurtër . Ju mund të gjeni më shumë informacion në lidhje me FMM në artikullin vijues: Çfarë është FMM dhe si arrihet?
 • Aftësia paguese ekonomike: duhet të provohet se kemi mjete të mjaftueshme financiare për të mbuluar shpenzimet e akomodimit dhe jetesës që kemi gjatë qëndrimit tonë të planifikuar në vend.

Formularët migrues (FM)

Përveç FMM, Shteti Meksikan vë në dispozicion të shtetasve të huaj Forma të tjera Migratore në varësi të arsyes së udhëtimit:

 • FMVL: Vlen për vizitorin lokal detar.
 • FMT: vlen për turistët e huaj.
 • fmn: Vlen për personat e biznesit (si tregtar-investitor, profesionist, vizitor biznesi ose me transferimin e personelit) nga SH.B.A. dhe Kanada.
 • FME: Vlen për vetë qytetarët meksikanë për qëllime statistikore për kohën kur hyjnë dhe dalin nga vendi.
 • FM3: vlen për jo-emigrantët të cilët do të qëndrojnë përkohësisht në vend.
 • FM2: aplikohet si emigrant (person i cili fiton të drejta qëndrimi në vend) dhe emigrant, në cilindo nga modalitetet e mëposhtme: artist / atlet, besim, i asimiluar, shkencëtar, anëtar i familjes, investitor, rentier, teknik ose profesionist.
 • FMVC: vlen për vizitorët dhe këshilltarët për arsye biznesi, në cilindo nga këto modalitete: transferimi i personelit, vizitor i biznesit, këshilltar ose teknik.
 • FM6: vlen për migrantët (njerëzit që hyjnë në Meksikë në mes të një udhëtimi tjetër; për shembull, një qytetar i Guatemalës që dëshiron të udhëtojë në SH.B.A. dhe bën një ndalesë në Meksikë).
 • FMVA: vlen për vizitorët e përkohshëm bujqësorë të cilët kalojnë kufirin jugor të vendit (Chiapas).

Viza

Vendet që nuk kanë nevojë për vizë

Më poshtë po rendisim sipas rendit alfabetik vendet e qytetarëve të të cilave nëse udhëtojnë për arsye turistike, nuk kërkojnë vizë për të kaluar kufirin e Meksikës:

 • A: Gjermani, Argjentinë, Andorra, Aruba, Anguilla, Australi, Antillet Hollandeze dhe Austria.
 • B: Bahamas, Belize, Barbados, Brazil, Belgjikë dhe Bullgari.
 • C: Kanada, Corea del Sur, Kili, Kosta Rika, Qipro, Kroacia dhe Kolumbia.
 • D: Danimarka.
 • E: Sllovakia, Shtetet e Bashkuara, Sllovenia, Estonia dhe Spanja.
 • F: Finlanda dhe Franca.
 • G: Gjibraltar, Guadelupë, Greqi, Guiana Franceze dhe Grenlandë.
 • H: Hong Kong dhe Hungari.
 • I: Irlanda, Ishujt Marshall, Islanda, Ishujt e Krishtlindjeve, Ishujt Azore, Ishujt Niue, Ishujt Bermuda, Ishujt Norfolk, Ishujt Kajman, Ishujt Pitcairn, Ishujt Cocos, Ishujt Reunion, Ishujt Cook, Ishujt e Virgjër të SHBA, Ishujt Faroe, Ishujt Wallis dhe Futura, Ishujt Guam, Ishujt e Virgjër Britanikë, Ishujt Falkland, Izraeli, Marinsat dhe Italia.
 • J: Xhamajka dhe Japoni.
 • L: Letonia, Lituania, Lihtenshtajni dhe Luksemburgu.
 • M: Makao, Martinique, Mahore, Mikronezi, Malajzi, Monako, Maltë dhe Montserrat.
 • N: Norvegji, Kaledonia e Re dhe NZ.
 • O: Omani
 • P: Polinezia Franceze, Hollanda, Palau, Polonia, Panama, Portugalia, Paraguai, Porto Riko dhe Peruja.
 • R: Mbretëria e Bashkuar, Republika Çeke dhe Rumania.
 • S: Samoa Amerikane, Singapori, Suedia, San Marino, Shën Helena dhe Zvicra.
 • T: Trinidad dhe Tobago, Tokelau, Territori Britanik i Oqeanit Indian, dhe Turkët dhe Kaikos.
 • U: Uruguaj
 • V: Venezuela.

Në çdo rast, kur kalon përmes filtri i rishikimit të imigracionit, ata duhet të paraqesin dokumentet e mëposhtme:

 • Pasaportë e vlefshme ose dokument identiteti kombëtar.
 • FMM e plotësuar siç duhet.
 • Formulari që tregon rezervimin e hotelit, biletën e avionit përsëri në vendin e origjinës ose itinerarin në rast se keni kontraktuar një itinerar turistik
 • Letër në spanjisht nga kompania e huaj përgjegjëse për udhëtimin e palës së interesuar në të cilën thuhet se personi në fjalë është një punonjës i kësaj kompanie dhe se shpërblimi për shërbimet që ata do të ofrojnë në Meksikë do të jetë me shpenzimet e tyre.
 • Letër nga institucioni ose organizata publike në të cilën personi i huaj është i ftuar të marrë pjesë në disa aktivitete të papaguara në territorin meksikan, në të cilin ata duhet të tregojnë arsyen e udhëtimit dhe kohëzgjatjen e tij. Nëse institucioni në fjalë do të mbulojë çdo shpenzim që rrjedh nga udhëtimi, ai gjithashtu do të duhet të bashkëngjisë një letër ku thuhet kjo përgjegjësi.
 • Letër pranimi ose ftesë nga një organ arsimor meksikan në të cilin pala e interesuar është e ftuar të marrë pjesë në një aktivitet ose kurs, ose të marrë pjesë në një projekt kërkimor për një periudhë maksimale prej 80 ditësh.

Vendet që kanë nevojë për vizë

Qytetarët e vendeve të renditura më poshtë duhet të aplikojnë në një Ambasadë ose Konsullatë Meksikane për një Vizë Vizitori pa leje kur qëndrimi i tyre është për arsye turistike dhe nuk kalon 180 ditë:

 • A: Afganistani, Arabia Saudite, Shqipëria, Algjeria, Angola, Armenia, Antigua dhe Barbuda dhe Azerbajxhani.
 • B: Bahrein, Bangladesh, Botsvana Brunei Darusalam, Bjellorusi, Burkina Faso, Benin, Burundi, Bolivi, Butan dhe Bosnjë-Hercegovinë.
 • C: Kepi Verde, Kongo, Kamboxhia, Kongo (Zaire), Koreja e Veriut, Kamerun, Çad, Bregu i Fildishtë, Kinë, Kubë dhe Komore.
 • D: Xhibuti, Republika Dominikane dhe Dominika.
 • E: Ekuador, Emiratet e Bashkuara Arabe, Egjipt, Eritrea, El Salvador dhe Etiopia.
 • F: Federata Ruse, Filipinet dhe Ishujt Fixhi.
 • G: Gabon, Guatemala, Gambia, Guinea, Georgia, Guinea, Georgia, Guinea Bissau, Gana, Guinea Ekuatoriale, Grenada dhe Guajana.
 • H: Haiti dhe Honduras.
 • I: India, Indonezia, Iraku, Irani, Ishujt Solomon, Ishujt Seychelles.
 • J: Jordan.
 • K: Kazakistani, Kiribati, Kenia, Kuvajti dhe Kirgistani.
 • L: Laosi, Liberia, Lesoto, Libia dhe Libani.
 • M: Maqedoni, Muritania, Madagaskar, Mianmar, Malavi, Moldavi, Maldive, Mongoli, Mali, Mali i Zi, Marok, Mozambik dhe Mauritius.
 • N: Namibia, Nikaragua, Niger, Nauru, Nepal dhe Nigeria.
 • O: Omani
 • P: Pakistani, Palestina dhe Papua Guinea e Re.
 • Q: Katar.
 • R: Republika Afrikane Qendrore, Ruanda dhe Sahrawi Republika Demokratike Arabe.
 • S: Samoa Perëndimore, Sierra Leone, Saint Kitts dhe Nevis, Siria, Shën Vincenti dhe Grenadinet, Somalia, Shën Lucia, Sri Lanka, Selia e Shenjtë, Afrika e Jugut, Sao Tome dhe Principe, Sudan, Senegal, Suriname, Serbi dhe Svaziland.
 • T: Tajlandë, Tajvan, Tonga, Tunez Tanzania, Turkmenistani, Taxhikistani, Turqia, Timori Lindor, Togo dhe Tuvalu.
 • U: Ukraina, Uganda dhe Uzbekistani.
 • V: Vanuatu dhe Vietnami.
 • Y: Jemen.
 • Z: Zambia dhe Zimbabve.

Sidoqoftë, do të jenë ata shtetas të huaj nga ndonjë prej vendeve të mësipërme që paraqesin ndonjë nga dokumentet e mëposhtme përjashtohen nga aplikimi për vizë:

 • Dokument mbështetës që vërteton se jeni një shtetas i përhershëm në SH.B.A., Kanada, Japoni, Mbretëria e Bashkuar, ose ndonjë vend anëtar i Zona Shengen.
 • Vizë e vlefshme dhe aktuale e SHBA.
 • Karta e Udhëtarëve të Biznesit APEC (Karta e udhëtimit të biznesit APEC)
 • Certifikatë që vërteton se personi në fjalë është anëtar i ekuipazhit të avionit me të cilin ai arrin në vend

Karta e Udhëtarëve të Biznesit APEC

Promovuar nga Forumi i Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor (APEC)Kjo kartë është një dokument që lehtëson migrimin në Shtetet e Bashkuara të Meksikës për qëllime biznesi. Objektivi është të inkurajojë tregtinë e lirë, si dhe investimet midis vendeve. Konkretisht, ky dokument lejon udhëtime të shpejta dhe efikase në vendet anëtare të APEC, të cilat ne i citojmë më poshtë:

 • A: Australi.
 • B: Brunei Darussalam
 • H: Hong Kong
 • I: Indonezia.
 • R: Rusi dhe Republika Popullore e Kinës.
 • S: Singapori.
 • T: Tajlanda dhe Tajvani.
 • V: Vietnami.

import

Para se të fillojmë të fillojmë procesin e importit në Meksikë, ne duhet të plotësojmë kërkesat e mëposhtme:

 1. Regjistrohuni në Lista e importuesve dhe Regjistri Federal i Tatimpaguesve.
 2. Keni një situatë aktuale tatimore.
 3. Keni një Nënshkrimi elektronik i përparuar.
 4. Punësoni shërbimet e a agjent ose agjent doganor
 5. Kryeni urdhrin e dhënë agjentit ose përfaqësuesit doganor të përmendur
 6. Kryeni Shpenzimet të përdorimeve dhe kontributeve të zbatueshme, ruajtjen, ngarkimin dhe shkarkimin, dhe transportimin e mallit.
 7. Përputhuni me rregulloret tarifore të secilit lloj malli.

Pasi të kemi ndjekur të gjithë hapat e mëparshëm, për të importuar në vend do të duhet të paraqesim këto dokumente:

 • Lëvizja në formën zyrtare të miratuar nga Ministria e Financave dhe Kredisë Publike (SHCP).
 • Regjimi doganor për të cilin synohet të destinohet malli.
 • Të dhëna për përcaktimin dhe pagimin e taksave të tregtisë së jashtme.
 • Detajet e pagesës për masat kalimtare ose detyrimet kundërvepruese (nëse ka).
 • Fakte në lidhje me origjinë, peshë dhe volumen të mallrave.
 • Dokumenti në të cilin akreditohet pajtueshmëria me rregulloret dhe kufizimet jo-tarifore.
 • Kod bar, nënshkrim elektronik ose numër konfidencial i zyrës së agjentit doganor.

Nëse doni më shumë informacion në lidhje me të, ju rekomandojmë që të konsultoheni kjo lidhje.

Migrimi i punës

Nëse duam të punojmë përkohësisht në Meksikë, atëherë do të jetë e mjaftueshme për të kërkuar një FM3. Sidoqoftë, nëse qëllimi ynë është të punojmë për një kohë të pacaktuar në vend, në atë rast duhet të kërkojmë një FM2, me të cilin do të marrim leje qëndrimi në vend. Kjo vizë mund të përpunohet vetëm në Meksikë dhe jepet vetëm nëse paraqesim dokumentacionin e mëposhtëm:

 • Procesi i provës së punëdhënësit: Ky dokument autorizon një biznesmen meksikan të shtrijë një ofertë pune për një shtetas të huaj. Vlefshmëria e tij është një vit.
 • Autorizimi i vizës për ofertë pune: Përmes këtij dokumenti, merret autorizimi nga Instituti Kombëtar i Imigracionit për të marrë një leje pune në Meksikë. Kështu, palës së interesuar do t'i sigurohet një Leje Internimi, me të cilën ata do të duhet të shkojnë në Konsullatën Meksikane dhe të kalojnë një intervistë në mënyrë që viza e punës (FM2) të jepet më në fund. Sapo të mbërrini në Meksikë me vizën në fjalë, karta e qëndrimit do t'i jepet të huajit pas përfundimit të procedurës së quajtur Exchange.

Megjithatë, janë tre raste të jashtëzakonshme në të cilin shtetasi i huaj mund të aplikojë për një vizë pune në Meksikë edhe nëse ata kanë hyrë më parë në vend si turist:

 • Nëse pala e interesuar ka një marrëdhënie familjare të drejtpërdrejtë me një të huaj që ka një leje qëndrimi në Meksikë (prindërit, fëmijët ose bashkëshorti).
 • Nëse pala e interesuar ka një marrëdhënie familjare të drejtpërdrejtë me një person të kombësisë meksikane (prindërit, fëmijët ose bashkëshorti).
 • Nëse pala e interesuar martohet me një person të kombësisë meksikane gjatë qëndrimit të tyre si një turist, domethënë, gjatë 180 ditëve të lejuara për vizitorët si turistë.

Karta e Vizitës e Punonjësve të Kufirit

Karta e Vizitës e Punonjësve të Kufirit është destinuar për qytetarët Belizeas y Guatemalë të cilët kanë një ofertë pune për të punuar në një nga shtetet vijuese të kufirit jugor: Campeche, Chiapas, Tabasko y Quintana Roo. Me këtë kartë, përveç kësaj, është e mundur të largoheni dhe të hyni në vend sa herë që dëshironi. Për të marrë këtë kartë, të gjithë personat e interesuar do të duhet detyrimisht i pranishëm: • Dy fotografi ballore
 • Një fotografi e profilit
 • Prova e pagesës së të drejtave përkatëse (sipas Ligjit Federal të të Drejtave)
 • Dokument me shkrim të lirë ku oferta e punës në të cilën pala e interesuar është akredituar nga punëdhënësi ose përfaqësuesi i tij ligjor.

Sidoqoftë, në varësi të asaj se vini nga Belize apo Guatemala, do të duhet të paraqisni dokumentacion të ndryshëm. Këtu ju tregojmë:

Qytetarët belize:

 • Pasaporta ose dokumenti kombëtar i identitetit.
 • Dokumenti i vlefshëm dhe aktual i udhëtimit.

Qytetarët e Guatemalës:

 • Pasaporta ose dokumenti kombëtar i identitetit.
 • Dokumenti Personal i Identifikimit (DPI).
 • Dokumenti i vlefshëm dhe aktual i udhëtimit.

Marrëveshja Binacionale Meksikë-Zelandë e Re

Në vitin 2007, Meksika dhe NZ nënshkroi marrëveshjen me të cilën Programi i Pushimeve dhe Punës Falë të cilave qytetarët meksikanë dhe Zelanda e Re mund të udhëtojnë lirshëm midis këtyre vendeve për të punuar përkohësisht. Këtu janë kërkesat që duhet të plotësojnë qytetarët e Zelandës së Re:

 • Keni kombësi të Zelandës së Re.
 • Të jetë midis 18 dhe 30 vjeç.
 • Të posedojë pavarësi ekonomike.
 • Keni një biletë kthyese ose demonstroni se keni aftësi paguese të mjaftueshme financiare për ta blerë atë.
 • Keni aftësi paguese financiare për shpenzimet që rrjedhin nga mirëmbajtja dhe akomodimi gjatë qëndrimit në Meksikë.
 • Keni sigurim mjekësor dhe shtrim në spital gjatë qëndrimit tuaj në Meksikë.

studim

Shtetasit e huaj nga SH.B.A. ose vende të tjera nuk kanë nevojë për vizë nëse periudha e tyre e studimit nuk është më e gjatë se 6 muaj, që do të thotë se do të jetë e mjaftueshme për të paraqitur një FMM. Sidoqoftë, ata duhet të paraqesin dokumentet e mëposhtme:

 • Pasaportë e vlefshme: së bashku me një fotokopje të faqes në të cilën shfaqen numri i pasaportës, të dhënat personale, foto, nënshkrimi dhe vizat përkatëse.
 • Dy foto me madhësi pasaporte: nëse është e mundur, në të cilën pala e interesuar nuk mban syze.
 • Letër pranimi nga qendra arsimore meksikane ku pala e interesuar do të studiojë: marrës duhet të jetë Konsullata e Përgjithshme e Meksikës në Taleigh. Letra origjinale duhet të dërgohet së bashku me informacionin vijues: emri i plotë, data e lindjes dhe numri i pasaportës së palës së interesuar; emrin e kursit në të cilin jeni pranuar; data e fillimit të kursit ose afati deri në të cilin studenti mund të regjistrohet ose regjistrohet; kohëzgjatja ose data e përfundimit të kursit; kostoja e shkollimit; arsyet pse personi i interesuar do të studiojë në këtë qendër arsimore; Të dhënat identifikuese të institucionit: të dhënat personale të personit përgjegjës të qendrës arsimore.
 • Aftësia paguese ekonomike: në të cilën tregohet se studenti ka $ 300.00 USC në muaj.

Programi i Lëvizjes së Rinisë Meksikë-Kanada

Ky program promovohet nga Memorandum Mirëkuptimi për Lëvizjen Rinore Kanadeze dhe Meksikane.

Ajo ka për qëllim të promovojë lëvizjen e të rinjve të të dy kombësive midis këtyre vendeve për një nga qëllimet e mëposhtme:

 • Studimi
 • Punoni përkohësisht
 • Kryeni praktikat profesionale

Për më tepër, është e mundur të kryeni disa nga këto aktivitete në të njëjtën kohë gjatë qëndrimit.

Ju mund të merrni informacione të hollësishme rreth këtij programi duke klikuar në kjo lidhje.

Statusi i banorit

Të huajt që dëshirojnë të qëndrojnë në territorin meksikan si banorë do të duhet të zgjedhin një nga kushtet e mëposhtme:

 • Banor i përkohshëm: Ky kusht autorizon të huajt të banojnë në Meksikë për një periudhë jo më shumë se katër vjet. Gjatë kësaj periudhe, qytetari ka një leje pune të paguar dhe, përveç kësaj, të drejtën për të hyrë dhe për të lënë sa herë që dëshiron.
 • Banor i përkohshëm studentor: i huaji është i autorizuar të qëndrojë në vend gjatë gjithë periudhës së kursit, periudhës së trajnimit ose projektit kërkimor që do të kryhet në çdo qendër arsimore që i përket sistemit arsimor kombëtar.
 • Banor i perhershem: kjo leje autorizon të huajt të marrin qëndrim të përhershëm në vend, me të drejtë pune në këmbim të shpërblimit.

Për më shumë informacion, ju rekomandojmë të klikoni në kjo lidhje.

vaksinat

Nëse udhëtoni vetëm në Mexico City dhe rrethinat e tij, atëherë nuk do të jetë e nevojshme të vendosni një orar vaksinimi. Sidoqoftë, nëse destinacioni ynë është Riviera Maya ose Kankun, për shembull, këshillohet të vaksinoheni kundër sëmundjeve të mëposhtme:

 • Hepatiti A dhe B
 • Tetanozi dhe difteria (TD)
 • Ethet tifoide

Këshillohet gjithashtu të merren masa parandaluese si p.sh. pi ujë në shishe; mos pini kurrë ujë nga burimet, lumenjtë ose çezmat; lani frutat para se ta merrni; dhe përdorni një Dengue, për të cilën nuk ka ende vaksinë.

Ky artikull është ndarë 1696 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: