Kili ka një trashëgimi kulturore me vlera të mëdha, e cila përfshin një larmi të madhe të manifestimeve, të tilla si muzikë, art, zakone, tradita, gastronomi, arkitekturë ... E gjithë kjo e bën Kilin një vend shumë tërheqës për turistët. Ne ju informojmë për dokumentacionin që ju nevojitet, si dhe kërkesat që duhet të plotësoni për të punuar, studiuar ose jetuar atje.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Dokumentacioni dhe vizat

Dokumentacioni i nevojshëm për të udhëtuar në Kili si turist varet thelbësisht nga fakti nëse turisti i përket ndonjë prej grupeve të mëposhtme: ai i vendeve që mbajnë marrëdhënie diplomatike me Kilin dhe ai i vendeve që nuk mbajnë marrëveshje të tilla.Natyrisht, qytetarët nga ato vende që janë brenda grupit të dytë, do të duhet të paraqesin më shumë dokumentacion, domethënë, të plotësojnë një numër më të madh të kërkesave. Ajo që nuk mund të mungojë kurrë, pavarësisht nëse i përkisni një grupi apo një tjetri, është e juaja pasaportë e vlefshme, pasi që pa të nuk do të jeni në gjendje të kaloni kufirin kilian.

Vendet që kanë marrëveshje diplomatike

Dokumentacioni i nevojshëm për ata qytetarë që vijnë nga një prej vendeve të përmendura në listën më poshtë është i detajuar më poshtë:

 • Pasaportë e vlefshme: të gjithë të huajt që dëshirojnë të hyjnë në Kili si turistë duhet të kenë një pasaportë të vlefshme.
 • I.D: Qytetarët nga Argjentina, Bolivia, Brazili, Kolumbia, Ekuadori, Paraguai, Peruja dhe Uruguai mund të hyjnë në vend vetëm duke paraqitur kartën e tyre të vlefshme të identitetit.
 • Karta Turistike: quhet gjithashtu parë nga turizmi. Kur kalon kufirin kilian, Zyra Ndërkombëtare e Policisë siguron një formular dublikatë të quajtur Karta Turistike, e cila duhet të plotësohet. Sapo të bëhet kjo, kjo kartelë do të jepet, e cila është personale dhe e pa transferueshme, dhe kohëzgjatja e saj maksimale do të jetë 90 ditë (3 muaj). Importantshtë e rëndësishme të mos e humbni këtë kartelë gjatë qëndrimit tonë në vend, pasi ata do ta kërkojnë atë në kohën e largimit. Nëse dëshirojmë të zgjasim vlefshmërinë e kësaj karte, do të duhet të bëjmë një kërkesë pranë Qeverive Rajonale, Zyrës së Imigracionit.
 • Autorizimi noterial për të miturit: Ata turistë të huaj që janë të mitur dhe udhëtojnë vetëm do të duhet të paraqesin një autorizim të noterizuar nga babai, nëna ose kujdestari ligjor kur hyjnë në Kili. Ky autorizim duhet të miratohet nga Konsulli Kilian i vendit të tyre të origjinës. Përveç kësaj, argjentinasit nën moshën 21 vjeç që udhëtojnë vetëm gjithashtu kanë nevojë për të njëjtin autorizim.

Lista e vendeve që kanë marrëveshje diplomatike me Kilin:

 • A: Shqipëria, Gjermania, Andorra, Antigua dhe Barbuda, Argjentina, Australi dhe Austrisë.
 • B: Bahamas, Barbados, Bjellorusi, Belgjikë, Belize, Bolivi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Botsvana, Brazil, Bullgari dhe Burkina Faso.
 • C: Kanada, Qipro, Kolumbi, Corea del Sur, Kosta Rika, Cote d'Ivorre dhe Kroacia.
 • D: Danimarka dhe Dominika.
 • E: Ekuador, El Salvador, Sllovaki, Slloveni, Spanjë, Shtetet e Bashkuara dhe Estonia.
 • F: Federata Ruse, Fixhi, Filipinet, Finlanda, Franca dhe Fyrom.
 • G: Gabon, Gambia, Grenada, Greqi, Guatemala, Guinea, Guinea Bissau, Guinea Ekuatoriale dhe Guajana.
 • H: Haiti, Honduras, Hong Kong (vetëm Rajon Administrativ Special) dhe Hungari.
 • I: Ishujt Komore, Indonezi (vetëm në rast të vizës së thjeshtë për një periudhë maksimale prej 60 ditësh), Irlanda, Islanda, Ishujt Marshall, Mauritius, Ishujt Solomon, Izrael dhe Itali.
 • J: Xhamajka dhe Japoni.
 • K: Kiribati.
 • L: Laosi, Letonia, Lihtenshtajni, Lituania dhe Luksemburgu.
 • M: Makao (vlen për shtetasit e Rajonit Special Administrativ), Madagaskar, Malajzi, Malavi, Maldive, Maltë, Meksika, Mikronezia, Moldavia, Mongoli, Mali i Zi dhe Birmania.
 • N: Nuaru, Nikaragua, Norvegji, NZ,
 • P: Hollandë, Panama, Papua Guinea e Re, Paraguai, Peru, Poloni dhe Portugali.
 • R: Republika Çeke, Mbretëria e Bashkuar, Republika e Afrikës Qendrore, Republika Demokratike e Kongos, Republika Dominikane, Rumania dhe Ruanda.
 • S: Samoa, Saint Kitts dhe Nevis, Saint Marino, Saint Vincent and the Grenadines, Saint Lucia, Saint See, Sao Tome and Principe, Serbia, Seychelles, Singapore, Afrika e Jugut, Suedia. Zvicra, Surinami dhe Swaziland.
 • T: Tajlanda, Timori Lindor, Tonga, Trinidad dhe Tobago, Turqia dhe Tuvalu.
 • U: Ukrainë, Uganda, Uruguaj. Vanuatu, Venezuela dhe Vietnami.
 • Z: Zambia dhe Zimbabve.

Vendet që nuk kanë marrëveshje diplomatike

Për të hyrë në Republikën e Kilit, a Viza e vetme ose e shumëfishtë për të huajt, e cila u drejtohet të huajve qëllimi i të cilëve është të vizitojnë vendin vetëm për qëllime rekreative, sportive, familjare, fetare, shëndetësore, etj. pa qëllime të imigracionit, qëndrimit të përhershëm ose zhvillimit të aktiviteteve me shpërblim. Më poshtë është dokumentacioni që duhet t'i bashkëngjitet kërkesës në fjalë:

 • Pasaporta ose dokumenti kombëtar i identitetit: ata do të duhet të jenë në fuqi deri në fund të qëndrimit tuaj në Kili.
 • Arsyet e udhëtimitKur aplikojmë për vizë turistike, duhet të tregojmë arsyen e udhëtimit, kohëzgjatjen e qëndrimit tonë dhe datën e mbërritjes dhe nisjes nga vendi në Ministrinë e Punëve të Jashtme.
 • Bileta e kthimit: do të jetë gjithashtu e detyrueshme të paraqitet bileta e kthimit në vendin tonë të origjinës ose tek një palë e tretë, në këtë rast do të duhet të provojmë gjithashtu se kemi autorizim për të hyrë në atë vend.
 • Refugjatë dhe persona pa shtetësi: turistët në ndonjë nga këto situata të veçanta do të duhet të marrin aprovimin e turizmit pas këshillimit me Ministrinë e Punëve të Jashtme.
 • Aftësia paguese ekonomike: turistët nga vendet pa marrëdhënie diplomatike me Kilin do të duhet të provojnë aftësinë paguese ekonomike për të qenë në gjendje të kalojnë kufirin.
 • Letër Ftesë: mund të jetë nga një person fizik ose nga një kompani e vendosur në Kili.
 • Rezervimi i hotelit: do të jetë e nevojshme të paraqisni një formular që akrediton rezervimin e akomodimit nëse nuk keni një anëtar të familjes, mik apo të njohur në Kili.

Lista e vendeve që nuk kanë marrëveshje diplomatike me Kilin:

 • A: Afganistani, Angola, Arabia Saudite, Algjeria, Armenia dhe Azerbajxhani.
 • B: Bahreini, Bangladeshi, Benini, Butani, Brunei dhe Burindi.
 • C: Kepi Verde, Kamboxhia, Kamerun, Çad, Kinë, Kongo (Brazzaville), Koreja e Veriut dhe Kuba.
 • D: Xhibuti.
 • E: Egjipt, Emiratet e Bashkuara Arabe, Eritrea dhe Etiopia.
 • G: Gjeorgji dhe Ganë.
 • I: India, Irani dhe Iraku.
 • J: Jordania, Kazakistani, Kenia, Kirgistani, Kuvajti, Lesoto, Libani, Liberia dhe Libia.
 • M: Mali, Maroku, Mauritania dhe Mozambiku.
 • N: Namibia, Nepali dhe Nigeria.
 • O: Omani, Pakistani dhe Palau.
 • Q: Katar.
 • S: Senegal, Sierra Leone, Siri, Somali, Sri Lanka dhe Sudan.
 • T: Tanzani, Tiyikistan, Togo, Tunez, Turkmenistani dhe Uzbekistani.
 • Y: Jemen.

Taksa e reciprocitetit

Qytetarë nga Shqipëria Australi, Kanada dhe Meksikë Ata duhet të paguajnë taksën e reciprocitetit në mënyrë që të hyjnë në Kili. Kjo taksë hyrëse duhet të paguhet sa më shpejt që të dilni nga aeroplani dhe para se të kaloni kontrollin e imigracionit. Kostoja e kësaj takse varet nga kombësia juaj, kështu që më poshtë ne detajojmë çmimin për çdo vend:

 • Australi: 61 dollarë amerikanë (53,94 €).
 • Shqipëri: 30 dollarë amerikanë (26,52 €).
 • Kanadë: 132 dollarë amerikanë (116,71 €).
 • Meksikë: 23 dollarë amerikanë (20,33 €).

Deri në vitin 2014, Qytetarë amerikanë ata gjithashtu duhet të paguanin tarifën e reciprocitetit; Sidoqoftë, me hyrjen e Programit të Heqjes Visa, detyrimi për të paguar këtë taksë, i cili arriti në 160 dollarë amerikanë, është eliminuar.

Dogana dhe importi

Të gjithë shtetasit ndërkombëtarë duhet të kalojnë kontrollin doganor për të hyrë në vend. Ekziston një rregullore në lidhje me atë që lejohet të hyjë dhe çfarë jo. Në vazhdim jua paraqesim këtë informacion.

Çfarë lejohet

 • Bagazhet dhe sendet personale: sendet personale, qofshin të reja apo të përdorura, të transportuara nga çdo udhëtar dhe janë për përdorim personal ose si dhurata, do të konsiderohen si bagazh. Ata mallra që, për shkak të sasisë ose vlerës së tyre, supozohet se janë të destinuara për komercializim do të përjashtohen. Një i rritur mund të kalojë kontrollin doganor me maksimum 400 njësi cigare, 500 gram duhan tubash, 50 njësi puro dhe 2,5 litra pije alkoolike. Artikujt e mëposhtëm nuk do të konsiderohen si bagazh: orendi shtëpie, enë, enë gatimi, të brendshme femrash, fotografi, instrumente muzikorë, pajisje elektronike ose objekte dhe zyra.
 • Artikuj nga pa taksa: artikuj jo-komercialë të blerë në taksën pa taksa në aeroportin e mbërritjes deri në një shumë maksimale prej 500 dollarësh amerikanë.
 • Sende të veçanta: artikujt e mëposhtëm mund të hyjnë në vend me deklaratë paraprake në Shërbimin Doganor: kamera dhe aksesorët e tyre, kamera ose projektorë filmi dhe diapozitivë; regjistrues dhe rekorde; makina shkrimi të lëvizshme; magnetofona dhe kaseta; Radiot portative; dylbi; pajisje sportive në përgjithësi; pajisje për kamping. Hyrja e tyre lejohet për sa kohë që ato janë për përdorim personal dhe kthehen në vendin e origjinës së turistit.
 • Automjete dhe automobila: Lejohet të hyni në Kili me një automjet ose makinë nëse qëndrimi nuk do të kalojë 90 ditë.
 • Kafshë shtëpiake: Turistët mund të hyjnë në Kili me kafshë shtëpiake si qentë dhe macet për sa kohë që ata paraqesin një Certifikatë të Vaksinimit të këtyre kundër tërbimit dhe dystemperit, e cila do të duhet të miratohet nga Konsullata përkatëse e Kilit në vendin e origjinës.

Çfarë nuk lejohet

 • Produkte natyrore të papërpunuara: produkte shtazore, fruta, perime dhe fara që nuk janë përpunuar. Nëse duam të fusim një produkt të këtyre karakteristikave në Kili, do të duhet ta deklarojmë ose përndryshe do të sanksionohemi me një gjobë prej 3 deri në 300 UTM. Për të deklaruar këto produkte, së pari do të duhet të plotësojmë Dëshmia e Përbashkët Doganore / SAG, i cili duhet t'i dorëzohet Shërbimit Bujqësor dhe Blegtorisë (SAG). Pasi të jetë bërë kjo, bagazhet tona do të rishikohen nga SAG, e cila do të përcaktojë nëse këto produkte mund të hyjnë në vend apo jo.
 • Armas: eksplozivë, municion dhe armë zjarri.
 • droga: çdo lloj droge ilegale.

Migrimi i punës

Të huajt që udhëtojnë në Kili për të zhvilluar një aktivitet pune marrin emërtimin e Rezident i nënshtruar kontratës.

Në një mënyrë automatike, konsiderata në fjalë do t'i jepet gjithashtu bashkëshortit, fëmijëve ose prindërve të personit që e fiton këtë kusht, për sa kohë që ata varen nga mbajtësi i vizës së punës dhe nuk kryejnë ndonjë aktivitet të paguar.

Përveç kësaj, pala e interesuar duhet të provojë qëndrimin ose vizën e tij të përhershme në Kili, si dhe të jetë e autorizuar siç duhet për të punuar. Kjo arrihet pas nënshkrimit të kontratës së punës. Punëtori mund të kryejë veprimtarinë e tij të punës përpara se të ketë marrë qëndrimin e ligjshëm në vend me një leje të veçantë pune për të huajt me një vizë në pritje.

Sidoqoftë, që një punëtor i huaj të marrë këtë status, ata duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

 • Kompania, institucioni ose personi që punëson punëtorin e huaj duhet të ketë një adresë ligjore në Kili.
 • Kontrata e punës duhet të nënshkruhet në territorin e Kilit para një Noteri nga të dy palët: punëdhënësi dhe punëtori ose përfaqësuesi i tyre ligjor.
 • Nëse ata janë profesionistë ose teknikë të specializuar, ata duhet të provojnë titullin përkatës, pas legalizimit në vendin e tyre të origjinës.
 • Aktivitetet e kryera nga të huajt në Kili nuk mund të konsiderohen të rrezikshme ose kërcënuese sipas sigurisë kombëtare. Në rast dyshimi, do të kërkohet një raport nga Ministria e Mbrojtjes Kombëtare.
 • Punësimi i punëtorit, si dhe kontrata e punës, duhet të jenë në përputhje me të gjitha dispozitat përkatëse të punës, përveç atyre që kërkohen nga të huajt për të marrë një vizë pune.

Duhet të theksohet se viza rezidente objekt i kontratës mund të jetë e vlefshme deri në dy vjet dhe mund të zgjatet për periudha të barabarta. Për më tepër, edhe nëse një vizë e tillë është e disponueshme, nëse marrëdhënia e punës përfundon për çfarëdo arsye, vlefshmëria e vizës në fjalë skadon automatikisht.

Artist Visa

Ekziston një lloj i vizës që quhet Artist Visa, të destinuara për ata artistë që udhëtojnë në Kili për të punuar gjatë a periudha që nuk i kalon 90 ditët. Për ta marrë atë, do të duhet të plotësoni kërkesat e mëposhtme:

 • Keni një përfaqësues apo producent artistik.
 • Bëni kërkesë për një vizë turistike nëse nuk ka marrëveshje për përjashtimin e vizave.
 • Provojë gjendjen e artistit.
 • Prodhuesi ose përfaqësuesi artistik duhet të kërkojë një leje pune nga Departamenti i Emigracionit i Ministrisë së Brendshme në Kili.

Bursat dhe studimet

Për të studiuar si student i rregullt në institucionet kiliane dhe qendrat arsimore, të huajt e interesuar duhet të aplikojnë për një Viza Studentore Rezidente për të huajt.Kjo vizë do t'u japë atyre leje për të studiuar në vend për një periudhë maksimale prej një viti dhe, në rastin e përfituesve të bursave, për kohëzgjatjen e bursës. Për të marrë këtë vizë, duhet të plotësohen kërkesat e mëposhtme:

 • Certifikatë regjistrimi ose letër pranimi nga Universiteti Kilian ose Subjekti Arsimor në të cilin personi i interesuar do të studiojë.
 • Akreditimi para Konsullatës së Kilit një aftësi paguese ekonomike që do t'i lejojë ata të mbijetojnë gjatë periudhës së studimit.
 • Dosje penale.
 • Certifikatë mjekësore.
 • Pasaportë e vlefshme.
 • Katër fotografi me madhësi pasaporte.

Po kështu, Programi i Bursave të Qeverisë Kilian ofron dy modalitete:

 • Bursat pasuniversitare: Këto bursa u drejtohen profesionistëve të huaj për të ndjekur studimet e tyre master në një universitet kilian.
 • Bursat për maturantët: Objektivi është që profesionistët e huaj të marrin pjesë në një nga kurset shumë të specializuara që janë pjesë e ofertës së kurseve të trajnimit në burimet njerëzore të Qeverisë së Kilit. Kohëzgjatja e tij mund të jetë ndërmjet 4 dhe 6 javë.

Këto bursa mbulojnë koston e biletave vajtje-ardhje, shtesën e jetesës, ndihmën për librin, mbështetjen e tezës së doktoratës, sigurimin mjekësor dhe tarifat e ngarkuara nga Universiteti.

Në çdo rast, këto të dhëna mund të ndryshojnë çdo vit, prandaj këshillohet që të konsultoheni në thirrjen vjetore. Ky informacion mund të konsultohet në faqen e internetit të Ministrisë së Punëve të Jashtme (AGCI) të Kilit, duke klikuar në kjo lidhje.

Për më shumë informacion në lidhje me bursat për të studiuar në Kili, ju rekomandojmë që të klikoni në kjo lidhje.

Programi "Puna dhe pushimi"

Programi Puna dhe Festa Isshtë një marrëveshje e nënshkruar midis Kilit dhe dy vendeve të përmendura më poshtë: NZ dhe Australi.

Marrëveshja me Australinë lejon studentë dhe të diplomuar të rinj kilianë dhe australianë jo më të vjetër se 31 vjet (kur udhëtojnë në vendin tjetër me pushime me mundësi studimi dhe pune në të njëjtën kohë, për një periudhë maksimale prej një viti.

Në rastin e marrëveshjes me Zelandën e Re, kërkesat do të jenë të njëjta, përveç moshës, e cila nuk duhet të kalojë 30 vjet. Ju mund të merrni informacion më të mirë në faqen e internetit të këtij Programi duke klikuar në kjo lidhje.

Shtetëzimi

Më poshtë ne detajojmë kërkesat që duhet të plotësohen për të marrë kombësinë kiliane:

 • Jini shtetas i huaj.
 • Keni mbushur 21 ose 18 vjeç nëse jeni fëmijë i një babai ose nëne kiliane.
 • Keni qëndruar në territorin kilian për më shumë se 5 vjet (kjo periudhë do të llogaritet nga marrja e vizës së parë të qëndrimit).
 • Bëhuni mbajtësi i lejes së qëndrimit të përhershëm.
 • Të mos ketë rekord penal.
 • Keni aftësinë për të fituar jetesën vetë.
 • Plotësoni dhe nënshkruani formularin e quajtur Kërkesa për Letrën e Shtetëzimit, duke bashkangjitur dokumentacionin e nevojshëm.

Duke klikuar në kjo lidhje, ju mund të merrni më shumë informacion në lidhje me këtë proces.

Spanjollët: Marrëveshja e Kombësisë së Dyfishtë

Qytetarët spanjollë, domethënë, të lindur në territorin gadishullor, në Ishujt Balearik ose Kanarie, mund të zgjedhin të përfitojnë nga Marrëveshja e Kombësisë së Dyfishtë. Për këtë, pala e interesuar do të duhet të paraqesë një Deklarim Noterial në të cilin ata kërkojnë të përfitojnë nga kjo marrëveshje midis Kilit dhe Spanjës.

Leja e qëndrimit

Ekzistojnë dy lloje të vizave të qëndrimit në vend: qëndrimi i përkohshëm dhe qëndrim përfundimtar. Përveç kësaj, brenda njërit prej këtyre llojeve të vizave, ekzistojnë modalitete të ndryshme në varësi të rastit të palës së interesuar.

Qëndrimi i përkohshëm

Para së gjithash, ne rendisim llojet e vizave të qëndrimit të përkohshëm:

 • Vizë e përkohshme për të huajt me lidhje me një kilian ose një kilian.
 • Vizë e përkohshme për fëmijën e një të huaji kalimtar.
 • Vizë e përkohshme për një të huaj të lidhur me një të afërm i cili ka qëndrueshmërinë përfundimtare.
 • Vizë e përkohshme për ish-banorët.
 • Vizë e përkohshme për fetare.
 • Vizë e përkohshme për pensionistët dhe pensionistët.
 • Vizë e përkohshme për investitorët dhe tregtarët.
 • Vizë e përkohshme për profesionistë dhe teknikë të nivelit më të lartë, me dy ose më shumë kontrata, të paguara jashtë vendit, gazetarë ose profesionistë të medias.
 • Vizë e përkohshme për gratë shtatzëna dhe trajtim mjekësor.
 • Vizë për shtetet që janë pjesë e MERCOSUR (përfshin shtetas të Argjentinës, Brazilit, Bolivisë, Uruguait dhe Paraguait).

Qëndrim definitiv

Për sa i përket marrjes së qëndrueshmërisë përfundimtare, kjo do të jepet në rastet e mëposhtme:

 • Banorët me kontratë si të varur nga punëdhënësi.
 • Banorët me vizë studentore.
 • Banorët me një vizë të përkohshme me lidhje me Kilin.
 • Banorët me vizë të përkohshme për fëmijën e një të huaji kalimtar.
 • Banorët me vizë të përkohshme për fetare.
 • Banorët me një vizë të përkohshme për banorët në lidhje me një të afërm që ka qëndrueshmërinë përfundimtare.
 • Banorët me vizë të përkohshme si investitorë, tarifa ose pensionistë.
 • Banorët me vizë pensioni të përkohshëm.
 • Banorët me vizë të përkohshme për të mitur nën 18 vjeç, të cilët nuk shoqërohen nga prindërit e tyre ose kujdestarët ligjorë.
 • Banorët bashkëshorti i të cilëve është një zyrtar i shërbimit të jashtëm kilian.
 • Banorët me vizë zyrtare (personeli administrativ ose personeli i shërbimit).
 • Banorët me një vizë të përkohshme si djali apo vajza e prindërve të huaj të Kombëtarë Kilian.
 • Banorët me një vizë të përkohshme si një ish i huaj kilian i nacionalizuar.
 • Banorët me vizë që i nënshtrohen një kontrate ose vizë të përkohshme për banorët që veprojnë si anëtarë të ekuipazhit.

vaksinat

Për të hyrë në Kili, nuk është e nevojshme të vaksinoheni kundër ndonjë sëmundje ose të kaloni ndonjë lloj ekzaminimi specifik mjekësor. Sidoqoftë, ne rekomandojmë vaksinat e mëposhtme si një masë parandaluese:

 • Vaksinimet rutinore: megjithëse zakonisht jemi të vaksinuar kundër këtyre sëmundjeve si fëmijë, nëse nuk jeni të azhurnuar kundër sëmundjeve të tilla si fruthi, shytat, rubeola, difteria, kolla e mirë dhe tetanozi, ndër të tjera, ne rekomandojmë ta bëni para se të filloni udhëtimin tuaj.
 • Hepatiti A dhe B
 • Ethet tifoide
 • Gripi (gripi sezonal dhe H1N1)

Ky artikull është ndarë 1364 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: