Dokumentacioni i nevojshëm për të udhëtuar në Itali ndryshon në varësi të secilit kombësi. Dallimet kryesore janë midis qytetarëve të Bashkimit Evropian, atyre të vendeve me një marrëveshje të tillë si Argjentina dhe vendeve pa ndonjë marrëveshje, siç është rasti i Bolivisë. Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh kërkesat e tjera, si dhe të dini disa këshilla për të vizituar vendin.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

dokumentacioni i kërkuar

Njerëzit nga një vend që është pjesë e Bashkimit Evropian, siç është Spanja, mund të udhëtojnë në Itali pa vizë. Ata vetëm duhet të paraqesin një dokument që identifikon personin dhe informon për kombësinë e tyre, dmth Dokumenti i Identitetit Kombëtar (DNI) ose Pasaportë.Qytetarët e shteteve që pavarësisht se nuk i përkasin Bashkimit Evropian gjithashtu kanë nevojë vetëm për një dokument identiteti. Zona Shengen. Këto vende janë Islanda, Lihtenshtajni, Norvegji dhe Zvicra.

Në të njëjtën mënyrë, ju mund të shkoni në Itali me pasaportën tuaj nëse jeni një i huaj që banon në një vend të Zona Shengen dhe ju keni një numër të identitetit NIE ose të huaj. Nëse doni të dini më shumë rreth vendeve anëtare të këtij traktati, ju rekomandojmë të vizitoni artikullin vijues: Zona Shengen dhe Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian.

Ekziston edhe një listë e gjatë e vendeve të tjera që, nëse qëndrimi është më pak se 90 ditë, u nevojiten pasaporte por jo viza. Ato janë vendet e mëposhtme:

 • Për: Andorra, Antigua dhe Barbuda, Argjentinë dhe Australi
 • B: Bahamas, Barbados, Brazil dhe Brunei
 • C: Kanada, Kili, Qyteti i Vatikanit, Corea del Sur, Kolumbia, Kosta Rika dhe Kroacia
 • E: El Salvador dhe Shtetet e Bashkuara
 • G: Guatemalë
 • H: Honduras
 • I: Izraeli
 • J: Japoni
 • M: Maqedoni, Malajzi, Mauritius, Meksikë, Monako dhe Mali i Zi
 • N: NZ
 • Pyetje: Panama, Paraguai dhe Peruja
 • S: Saint Kitts dhe Nevis, San Marino, Serbia, Seychelles dhe Singapori
 • U: Uruguaj
 • V: Venezuela

Pasaporta që ata paraqesin duhet të jetë e vlefshme për të paktën tre muaj në kohën kur ata do të hyjnë në vend, dhe në rastin e Maqedonisë, Malit të Zi dhe Serbisë duhet të jetë një pasaportë biometrike.

Pasi të jenë në Itali, autoritetet u kërkojnë anëtarëve të këtyre vendeve dokumentacion që justifikon arsyen e udhëtimit të tyre dhe kohëzgjatjen e udhëtimit, duke treguar rezervimin e fluturimit të kthimit dhe rezervimin e hotelit ose Letrën e Ftesës.

një Letër Ftesë Shtë një raport me të cilin një shtetas italian konfirmon që ju do të qëndroni në vendin ku ai jeton, pavarësisht nëse është një shtëpi që ai zotëron ose ku është me qira.

Pavarësisht tërmeteve në Itali në vitin 2016, dokumentacioni dhe kërkesat e nevojshme për të udhëtuar në vend nuk kanë ndryshuar, pasi shërbimet dhe infrastrukturat atje janë restauruar brenda disa ditësh.

Viza

Siç e kemi shpjeguar, anëtarëve të Bashkimit Evropian u duhet vetëm një dokument identiteti për të udhëtuar në Itali, ndërsa vendeve të tjera u kërkohet të paraqesin një pasaportë, por jo një vizë.

Viza turistike

Pjesa tjetër e vendeve që nuk i kemi emëruar më parë kanë nevojë vizë, dhe midis tyre janë Bolivia, Ekuadori, Kuba dhe Republika Dominikane. Në këto raste, dokumentacioni i nevojshëm për vizën turistike është:

 • Aplikim per vize. Në kjo lidhje ju mund të gjeni formularin e vizës
 • Fotografi e fundit e përmasave të pasaportës
 • Pasaportë me një vlefshmëri minimale prej tre muajsh në datën që do të udhëtoni
 • Bileta e kthimit në vendin e origjinës
 • Disa prova që kërkuesi ka aftësi paguese financiare, domethënë mjetet e jetesës të nevojshme për të mbuluar qëndrimin e tyre
 • Dokumentacioni që tregon statusin shoqëror dhe profesional të aplikantit
 • Sigurimi mjekësor që mbulon një minimum prej 30.000 € për shpenzimet e shtrimit në urgjencë dhe riatdhesimit, të vlefshme në të gjithë zonën Shengen
 • Provoni që akomodimi është i disponueshëm për kohëzgjatjen e qëndrimit (p.sh. rezervimi i hotelit)

Kjo vizë turistike lejon mbajtësin të qëndrojë në Itali për 90 ditë, dhe çmimi i saj është 60 €. Nëse duam të jemi në vend për një kohë më të gjatë, mund të aplikojmë për lloje të tjera të vizave.

Viza studentore

Me vizën studentore mund të qëndroni maksimumi një vit, megjithëse ka mundësinë e rinovimit. Kërkesat për t'u aplikuar janë si më poshtë:

 • Dokumentimi i kursit, trajnimit profesional ose aktivitetit kulturor që do të kryhet
 • Provoni se keni mjete të mjaftueshme financiare
 • Mbulim mjekësor në rast se studenti i huaj nuk ka të drejtë të kujdesit shëndetësor në Itali
 • Jini më të vjetër se vitet e 14
 • Nëse do të kryhet një aktivitet shëndetësor, njohja e titullit aftësues nga Ministria Italiane e Shëndetësisë për të ushtruar profesionalisht

Viza e bashkimit familjar

Një lloj tjetër i vizës është ai i ribashkimit ose bashkimit familjar. Kjo ndahet në dy lloje: nga njëra anë, ajo e dhënë për t'u ribashkuar me të afërmit dhe nga ana tjetër, me të cilën mund të hyni në Itali e ndjekur nga familja.

Në rastin e fundit, anëtarët e familjes përfitojnë nga aksesi në shërbimet shëndetësore, regjistrimi në kurse ose trajnime profesionale dhe regjistrimi në listat e profesioneve.Menuja e Soggiorno

La letra e soggiorno o Leja e qëndrimit është një metodë tjetër për të qëndruar në Itali për më shumë se 90 ditë. Duhet të kërkohet gjatë tetë ditëve të para të qëndrimit në vend dhe të paraqesë dokumentet e mëposhtme:

 • Formulari i aplikimit
 • Pasaporta dhe, kur është e nevojshme, viza
 • Katër fotografi të kohëve të fundit me madhësi pasaporte
 • Një pullë elektronike tatimore me vlerë 14,62 €
 • Dokumentacioni i nevojshëm për llojin e lejes së qëndrimit të kërkuar
 • Një pagesë që mund të shkojë nga 80 € deri 200 €

Nuk ka vizë martese, pasi nëse një person martohet me një italian, ai gjithashtu fiton shtetësinë italiane.

Dokumente të tjera

Përveç dokumentacionit të nevojshëm që ne kemi shpjeguar tashmë, ka situata të tjera në të cilat duhet të paraqitet dokumentacioni tjetër nëse dëshironi të udhëtoni në Itali.

Kujdesit shëndetësor

Nëse jeni shtetas i një vendi anëtar të Bashkimit Evropian, është më mirë të kërkoni atë Karta sanitare evropiane (TSE) para udhëtimit tuaj. Në këtë mënyrë, ju do të keni qasje falas dhe falas në shërbimet e shëndetit publik në Itali. Nëse jeni nga Spanja, mund ta kërkoni atë përmes kjo lidhje.

Nëse vini nga një vend jo-BE, do të duhet të paguani tarifën përkatëse për secilin përfitim shëndetësor që ju nevojitet. Për këtë arsye, rekomandohet shumë të bëni sigurime mjekësore të udhëtimit.

vaksinim

Aktualisht nuk ka vaksinim të detyrueshëm për të udhëtuar në Itali. Përkundër kësaj, rekomandohet të imunizohet kundër sëmundjeve të mëposhtme:

 • fruth
 • Parotiti
 • Rubeola
 • Tetanus-difteria

Gjithashtu, nëse udhëtoni në dimër, këshillohet të vaksinoheni kundër gripit, për shkak të rritjes së kësaj sëmundjeje në muajt e ftohtë.

Udhëtoni me fëmijë

Në rastin e të miturve, fëmijët që udhëtojnë të shoqëruar nga prindërit e tyre kanë nevojë për të njëjtin dokumentacion si një i rritur për të hyrë në vend. Ata nuk mund të paraqiten në dokumentacionin e prindërve të tyre, por do të duhet të kenë të tijat, me përjashtim të njerëzve nga Danimarka, Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda.

Isshtë plotësisht e lejuar të udhëtosh në Itali me një fëmijë. E vetmja gjë që duhet të merrni parasysh, përveç dokumentacionit të treguar tashmë, janë nevojat e veçanta të këtij.

Nëse, nga ana tjetër, të miturit nuk udhëtojnë me asnjërin nga prindërit e tyre, ata duhet të kenë një Pasaportë ose të mbajnë së bashku me DNI-në e tyre autorizim të prindërve të tyre të zyrtarizuar para autoriteteve të vendit të origjinës. Isshtë një situatë që ndodh shpesh në udhëtimet e fundvitit.

Udhëtoni me kafshë shtëpiake

Po kështu, nëse doni të hyni në Itali me qenin ose kafshën tuaj dhe vini nga një vend i Bashkimit Evropian, duhet të sillni me vete Pasaporta për kafshët shtëpiake.

Përveç kësaj, kafshët nga vendet e mëposhtme kanë nevojë për një certifikatë në të cilën regjistrohet vlefshmëria e një vaksine tërbimi:

 • Andorra
 • Qytetit të Vatikanit
 • Islandë
 • Lihtenshtajni
 • Monaco
 • Norvegji
 • San Marino
 • Zvicra

Nga ana tjetër, keni nevojë për një certifikatë veterinare që konfirmon shëndetin e mirë të kafshës, një vërtetim të vaksinimit të tërbimit dhe një mikroçip ose tatuazh qartë të lexueshëm nëse vini nga një prej këtyre vendeve:

 • Për: Ascension, Antigua and Barbuda, Antilles Hollandeze, Australi dhe Aruba
 • B: Barbados, Bahrein dhe Bermuda
 • C: Kanada dhe Kroaci
 • E: Shtetet e Bashkuara
 • I: Ishujt Fixhi, Ishujt Falkland (Malvinas) dhe Ishujt Kajman
 • J: Xhamajka dhe Japoni
 • M: Mayotte, Montserrat dhe Mauritius
 • N: Kalcedonia e Re dhe NZ
 • Pyetje: Polinezia Franceze
 • S: Singapori, Shën Helena, St. Kitts dhe Nevis, Shën Pierre dhe Miquelon dhe Shën Vincenti dhe Ishujt Grenadine
 • V: Vanuatu
 • W: Wallis dhe Futuna

Së fundmi, nëse vendi i origjinës së kafshës nuk është një nga ato të përmendura më lart, ajo duhet t'i nënshtrohet një testi identifikimi të antitrupave të tërbimit në një laborator të certifikuar, me një minimum prej 30 ditësh dhe një maksimum prej tre muajsh para udhëtimit (për kafshët nën tre vjeç muaj nuk do të jetë në gjendje të udhëtojë në Itali).

Ky artikull është ndarë 646 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: