Dita e Krenarisë së Homoseksualëve është festa kryesore për komunitetin LGBT (lezbike, homoseksualë, biseksualë dhe transeksualë). Ai zhvillohet çdo 28 qershor me synimin për të mbrojtur të drejtat e homoseksualëve. Në Spanjë, parada më e rëndësishme është ajo e Madrid.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Kur dhe si festohet Dita Ndërkombëtare e Krenarisë Gay?

Çfarë është ajo dhe në cilën datë festohet?

Dita e Krenarisë së Gay ose LGBT është një festim i cili zhvillohet ndërkombëtarisht në formën e një parade ose marshimi nëpër një turne nëpër rrugët e kryeqyteteve kryesore të botës.Kuptimi i tij mund të përmblidhet në disa pika që rendisim më poshtë:

  • Avokat i tolerancës dhe barazisë
  • Promovoni çlirimin homoseksual
  • Respektoni orientimin seksual të çdo qenie njerëzore
  • Mbroni dinjitetin LGBT

Historia e saj daton që nga 28 qershor 1969, kur ndodhën disa demonstrata të dhunshme në lagjen New York të Greenwich Village (Shtetet e Bashkuara), konkretisht në një pub të famshëm të quajtur Han i gurit.

Kjo protestë masive u ngrit si një mënyrë për të luftuar kundër një sulmi policor që filloi atje, ku komuniteti homoseksual më në fund u rebelua kundër një sistemi që ua mohoi sistematikisht të drejtat e tyre dhe madje i persekutoi ata.

Në Spanjë, kremtimi i krenarisë është relativisht i ri, pasi që në vitet 80 ajo përbëhej vetëm nga demonstrata të vogla. Sot, në qytete si Madrid o Barcelona Hasshtë bërë një nga festivalet kryesore në shkallë botërore.

Festa e krenarisë LGBT

Partia Gay Pride zakonisht përbëhet nga një turne përgjatë rrugëve të qytetit në të cilin noton të mëdhenj të zbukuruar me ngjyrat e flamurit homoseksual: e kuqe, portokalli, e verdhë, jeshile, blu dhe vjollcë.

Shumica e pjesëmarrësve në ngjarje veshin kostume shumëngjyrësh ose që lidhen me tema të tjera të ndryshme. Trekëndëshat rozë, një tjetër nga simbolet kryesore të krenarisë homoseksuale, janë gjithashtu shumë të zakonshëm.

Festa nuk është vetëm një parti, por një ditë reflektimi dhe një formë e shfajësimit shoqëror dhe madje politik. Për këtë arsye, gjithashtu marrin pjesë grupe që u përkasin partive politike, shoqatave dhe grupeve të tjera në mbrojtje të të drejtave homoseksuale.

La legalizimi i martesës Midis njerëzve të së njëjtës seks, adoptimi i fëmijëve nga homoseksualët (familje homoseksuale), respektimi i identitetit të personave transgjinorë dhe çrrënjosja e homofobisë / lesbofobisë janë temat më të përsëritura.Një nga mendimet më të përhapura është se mos marrja pjesë në këtë ngjarje apo justifikimi i vetes përmes frazave të tilla si "Gay Pride nuk më përfaqëson" është një mënyrë e përhapjes së homofobisë në shoqërinë tonë dhe madje një justifikim për ta injoruar atë.

Gay Pride Festival në botë

Festivalet më me ndikim të Gay Pride janë përhapur në të gjitha kryeqytetet kryesore të botës. Në Spanjë, Madrid është padyshim fokusi kryesor, me marshimin më të rëndësishëm në Evropë: MADO (Madrid Pride).

Më shumë se një milion njerëz, përfshirë aktorë, këngëtarë dhe të tjerë të famshëm në skenën kombëtare, marrin pjesë në ngjarjen vit pas viti, e cila mbulon rrugët kryesore të kryeqytetit spanjoll. Ai zhvillohet gjatë fundjavës pas 28 qershorit, duke filluar në Plaza de Chueca.

Amsterdami dhe Berlini janë gjithashtu dy pika evropiane ku ajo festohet me stil, veçanërisht në kryeqytetin e Hollandës, e cila është bërë një nga qytetet më tolerante ndaj të drejtave të komunitetit LGBT.

San Francisko (California, USA), konsiderohet selia botërore e turizmi homoseksual, mbledh së bashku një milion njerëz çdo vit në një ngjarje makro që zgjat një javë. Në Shtetet e Bashkuara, parada ka një kuptim më shumë shoqëror sesa thjesht lojë.

Festivali i Sidneit Mardi Gras është një tjetër popullor, me ngjarje të veçanta të tilla si koncerte dhe festivale filmi. Të famshëm si Kylie Minogue, vendas në Melburn (Australi), marrin pjesë në mënyrë aktive.

Në Amerikën Latine, marshimet më të mira zhvillohen në São Paulo dhe Mexico City. Në rastin e parë, origjina e saj daton që nga viti 1997 dhe, aktualisht, është një nga ngjarjet më të ngarkuara, me rekordin Guinness për të qenë parada më e madhe në botë.

Nëse lëvizim në Azi, në Tokio (kryeqyteti i Japoni) kanë mbledhur më shumë se tre mijë japonezë vitet e fundit, me qëllimin kryesor të kërkojnë legalizimin e martesave të të njëjtit seks.

Ky artikull është ndarë 21 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: