Krishtlindja në Spanjë është një datë e bashkimit familjar, pushimit dhe, për shumë, një kohë reflektimi. Kjo periudhë e vitit është një nga festimet kryesore të krishterimit dhe festohet çdo 25 dhjetor në përkujtim të lindjes së Jezusit.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Dekori dhe traditat

Në mes të nëntorit, afërsia e festave të Krishtlindjeve në Spanjë me të ashtuquajturat Fushata e Krishtlindjeve në sektorin e tregtisë.Qendrat tregtare, vitrinat e dyqaneve dhe rrugët e qytetit janë zbukuruar me drita dhe të gjitha llojet e dekorimeve të Krishtlindjeve. Dyqanet janë të mbushura me lodra dhe dhurata, duke ofruar oferta për Krishtlindje që herët.

Baret dhe restorantet bëhen gjithashtu një vend takimi për miqtë dhe bashkëpunëtorët në atë tradicionale darkat e kompanive.

E gjithë kjo shoqërohet me fillimin zyrtar të dimër në Spanjë, data e fillimit e të cilit është 21 dhjetor. Në përmbledhje, traditat e Krishtlindjeve të Spanjës, përveç një serie veçorish që renditen më poshtë, janë të ngjashme me ato të pjesës tjetër të Evropës në lidhje me darkën e Krishtlindjes, bashkimin familjar dhe dhuratat.

Cili është ndoshta elementi dekorativ që karakterizon më shumë Krishtlindjen në Spanjë është, pa dyshim, portal bethlehem, përfaqësimi i lindjes së Jezu Krishtit, zakon nga feja katolike.

Së bashku me pemën tipike të Krishtlindjes, skena e lindjes së Krishtit është montuar në shtëpi, dyqane, kisha dhe madje edhe rrugë, ku janë parë skena lindjeje me personazhe në madhësi natyrore dhe madje njerëz dhe kafshë të vërteta.

Në çdo skenë të lindjes së Krishtit, fëmija Jezus me Virgjëreshën Mari dhe Shën Jozefin në një grazhd nuk mund të mungojë si pjesa kryesore. Tradicionalisht, kjo skenë shoqërohet nga dy kafshë themelore: mushka dhe kau.

Nëse doni të zgjeroheni, mund të përfshini përfaqësime të Tre Burrave të Urtë që mbërrijnë në portal ose barinjve të mbledhur për të adhuruar të porsalindurin.

Përveç këtyre personazheve, ka edhe të tjerë si të famshmit mut në Kataloni, një figurë që tregon një fshatar duke bërë biznesin e tij pranë portalit, ose pemë gështenje en Madrid.

Një tjetër element shumë tipik dekorativ i Krishtlindjeve në Spanjë është ai që quhet zakonisht bimë Krishtlindjesh, emri i vërtetë i të cilit është poinsettia o poinsettia.

Poisentia është bërë një element përfaqësues i Krishtlindjes për shkak të ngjyrës së kuqe intensive të gjetheve të saj. Mund ta gjejmë në shtëpi dhe biznese në të gjithë qytetin.

Kjo bimë është bërë gjithashtu një dhuratë shumë e zakonshme për Krishtlindje. Isshtë me origjinë meksikane dhe mund të zgjasë disa vjet, megjithëse në shumicën e shtëpive spanjolle prishet pas lulëzimit të Krishtlindjes.

Në fshatra zakoni ekziston ende midis fëmijëve të kërkoni bonusin, e cila konsiston në shkuarjen nga shtëpia në shtëpi duke kënduar këngët e Krishtlindjes në këmbim të një dhuratë, ëmbëlsirash, ëmbëlsira ose thjesht disa monedha.

Disa fëmijë mund të shoqërohen nga dajre o zambombë (i njohur në Murcia si pandorgas), instrumente shumë tipike të Krishtlindjeve të Krishtlindjeve në Spanjë.

Shorti i Lotarisë së Krishtlindjes

Një tjetër traditë e Krishtlindjeve në Spanjë është Shorti i jashtëzakonshëm i Krishtlindjeve ose lotaria e Krishtlindjeve që zhvillohet më 22 dhjetor nga ora 9:15 e mëngjesit. Kjo tërheqje është kryer që nga viti 1812, kur u zhvillua në Cádiz, dhe, për shumë Spanjollë, është aktiviteti që fillon Krishtlindjet në Spanjë.

Shorti mbahet në Sallën e Lotarisë dhe Basteve të Shtetit, në Madrid dhe çmimi me vlerë më të lartë njihet si El Gordo. Megjithëse shorti bëhet në dhjetor, biletat e lotarisë mund të blihen në administrata të ndryshme nga muaji korrik dhe çmimi është 20 € për secilën biletë.

Ndërsa muaji nëntor afrohet dhe gjatë së njëjtës periudhë të Krishtlindjes, në administratat e llotarive të qyteteve dhe qyteteve të ndryshme të Spanjës shpesh ka radhë njerëzish që presin të blejnë biletën e tyre.

Ajo që është ndoshta Administrata më e famshme e Lotarisë në të gjithë vendin dhe një nga simbolet më përfaqësuese të Komunitetit të Madridit është Zonja Manolita, e vendosur në Calle del Carmen në Madrid.E themeluar në 1904 në Calle San Bernardo, Doña Manolita pret qindra qytetarë çdo vit të gatshëm të blejnë një ose më shumë bileta lotarie në institucionin e saj. Çdo vit më shumë se 65 milion të dhjetat shiten në këtë administratë.

Prag Krishtlindjesh dhe Krishtlindje në Spanjë

Darka e pragut të Krishtlindjeve në Spanjë zhvillohet çdo 24 dhjetor. Kjo darkë, para Ditës së Krishtlindjes, përbën një rit të tërë familjar dhe zakonisht festohet në shtëpitë e Spanjollëve me të gjithë familjen.

Edhe pse pjatat ndryshojnë sipas secilës familje dhe secilës zonë të Spanjës, ka diçka që është gjithmonë e vërtetë: është një darkë shumë e bollshme, në të cilën ka fillestarë, pjatë kryesore, ëmbëlsirë dhe, së fundmi, një larmi e madhe e ëmbëlsirave, përfshirë nugat dhe marzipan.

Sa për fillestarët, karkalecat dhe karkalecat janë një pjatë që zakonisht nuk mungon. Pjata kryesore është zakonisht pak mish, nga mishi i qengjit te derri i gjirit, dhe madje edhe gjeli i detit i mbushur.

Përveç kësaj, është traditë që atë natë Mbreti i Spanjës të lëshojë një fjalim drejtuar të gjithë Spanjollëve, i cili transmetohet në televizion. Në kjo lidhje Mund ta lexoni fjalimin e Madhërisë së Tij Mbretit Felipe VI të vitit 2014.

Një ditë pas darkës në prag të Krishtlindjes, domethënë Dhjetor 25, festohet në Ditën e Krishtlindjes. Në këtë ditë është e zakonshme të vazhdohet me takime dhe vakte familjare, më e zakonshmja është vakti i famshëm i Krishtlindjeve në mesditë.

Edhe pse gjëja normale në Spanjë është të japësh dhurata në Ditën e Tre Mbretërve, është gjithnjë e më e zakonshme në mesin e shumë familjeve që ato të dorëzohen në këtë ditë, në të cilën figura e Santa Claus ose Santa Claus bëhet përfaqësuese për shkak të ndikimit të Anglo-Saksoneve kulturës

Viti i Ri Eve dhe Vitet e Re

Pas 25 Dhjetorit, Spanja vazhdon me një atmosferë Krishtlindjesh derisa të mbërrijë 31 Dhjetori dhe Pragu i vitit te ri, i njohur gjithashtu si pragu i vitit te ri o Pragu i vitit te ri.

Sonte viti thotë lamtumirë midis fishekzjarreve, ahengjeve, festimeve dhe dymbëdhjetë tingujve tipikë që shoqërohen nga dymbëdhjetë rrushët e famshëm me fat. Zakon i dymbëdhjetë rrushit e ka zanafillën në 1909 dhe konsiderohet një ritual për të hyrë në vitin e ri me fat.

Megjithëse, ashtu si në prag të Krishtlindjes, shumica dërrmuese e familjeve takohen përsëri në shtëpi për darkë, shumë të afërm ose grupe miqsh vendosin të marrin me qira një shtëpi rurale ose të bëjnë një ikje në Madrid ose ndonjë qytet tjetër qendror në Spanjë.

Pas dymbëdhjetë zileve, familja dhe miqtë urojnë njëri-tjetrin për vitin e ri, ose personalisht ose përmes mesazhit ose telefonatës. Kambanat transmetohen çdo vit nga kanale të ndryshme televizive nga Madridi Puerta del Sol.

Dita e Mbretërve

Më në fund, festimet përfundojnë në 6 Janar, me Ditën e Tre Mbretërve. Kjo ditë u kushtohet kryesisht të vegjëlve, pasi që atë ditë ata marrin dhuratat e shumëpritura gjatë gjithë sezonit të festave.

Një ditë para ditës së kremtimit, Kavalcada popullore e Magjive mund të shihet në rrugë, në atë kohë fëmijët e shfrytëzojnë rastin t'i përshëndesin ata dhe të dërgojnë letrën e tyre me listën e dhuratave që dëshirojnë të marrin.

Më pas, fëmijët shkojnë të flenë dhe të nesërmen ata gjejnë nën pemën e Krishtlindjes dhuratat që u kanë sjellë të tre Njerëzit e mençur (Melchior, Gaspar dhe Baltasar).

E ëmbla tipike e kësaj dite është Roscon de Reyes, tortë që mban fruta të thata në formën e gurëve të çmuar që zbukuruan rrobat e Magëve.

Të gjithë e hanë me iluzionin e gjetjes së njërës prej dy surprizave që fsheh brenda dhe kurorëzimit të mirë si mbretër, ose, përkundrazi, të destinuar të paguajnë për roskonin vitin e ardhshëm.

Surpriza e parë është një figurë në miniaturë e një karakteri tipik të Krishtlindjes në Spanjë. Përkundrazi, e dyta përbëhet nga një fasule e tharë që, sipas traditës, i sjell fat të keq kujtdo që e has.

Ky artikull është ndarë 472 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: