Një pjesë thelbësore e kulturës kineze është veshja tradicionale. Me kalimin e viteve, në vend u zhvilluan kostume të ndryshme tipike, disa prej të cilave përdoren edhe sot. Në këtë artikull, ne ju tregojmë imazhet e tij dhe përshkruajmë karakteristikat e tij.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Indeksi i artikullit

Kostumi tipik i Kinës: veshja tradicionale e burrave dhe grave

Paraqesin

Megjithëse kostumet e mëposhtme janë dizajnuar në të kaluarën, ato janë ende në përdorim edhe sot, qoftë në raste të veçanta si Viti i Ri apo në jetën e përditshme:Cheongsam

El cheongsam Ajo u krijua gjatë dinastisë Qing (shekujt XNUMX-XNUMX), me protagonist grupin etnik Manchu. Kjo i detyroi banorët, burra dhe gra, të vishnin këtë veshje.

Që atëherë, përdorimi i tij është përhapur, edhe pse më në fund është përdorur vetëm nga Mujeres. Megjithëse dinastia Qing përfundoi në vitin 1912, kjo veshje përdoret nga një pjesë e madhe e popullsisë.

Isshtë një kostum i drejtë një copë. Para se të vinte në këmbë, mëngët ishin të gjata dhe nuk ishte e ngushtë. Ishte bërë prej mëndafshi natyral dhe kishte prerje anash. Një element tjetër dallues ishte qafa.

E kuqja është ngjyra që zakonisht zgjidhet për festime, pasi simbolizon fat të mirë.

Në shekullin e njëzetë ajo u modernizua. Prej atëherë e tutje, cheongsam është më e ngushtë, mund të ngjitet deri në gju dhe ka modele me pezull. Përveç kësaj, për raste informale, përdoren materiale të tjera të tilla si leshi ose kadifeja. Quhet gjithashtu cheongsam.

hanfu

El hanfu Isshtë një veshje për burra dhe gra që filloi të përdorej në dinastinë Han, në shekullin e XNUMX para Krishtit. Ajo u përdor gjatë gjithë historisë së Kinës, derisa dinastia Qing e ndaloi atë. Kjo veshje ndikoi në krijimin e kimonos japoneze.

Elementi më karakteristik i hanfu janë të tyre mëngë të gjera. Ajo ka dy pjesë: një tunikë në gjatësi në gju (yi) dhe një fund të ngushtë deri në kyçin e këmbës (chang).

Burrat e shoqëruan me një kapelë, e cila mund të ishte e llojeve të ndryshme. Sa për gratë, ato kishin veshur zbukurime në flokët e tyre pak a shumë me bollëk. Nën të veshi një kostum të bardhë të quajtur zhongyi.

Në ditët e sotme po merr gjithnjë e më shumë, pasi është pjesë e kulturës kineze. Përveç përdorimit në reaksionet historike dhe ceremonitë fetare, projektuesit ndikohen nga ajo për të krijuar veshje moderne. Në këtë video, ne mund të shohim modele të ndryshme tradicionale:https://www.youtube.com/watch?v=JkJl25nG1Jk

changshan

El Changshan Isshtë një kostum elegant përgjithësisht për burrat që u krijua në fund të dinastisë Qing. Përbëhet nga pantallona dhe një xhaketë e quajtur tangzhuang. Mund të jetë me ngjyra të ndryshme.

Sot, ajo përdoret për ngjarje të rëndësishme të tilla si Viti i Ri ose dasma. Po kështu, për disa burra është ende veshje varrimi, një rast në të cilin ata veshin një Changshan dhe një kapelë të zezë.

Kinë antike

Gjatë gjithë historisë së Kinës janë veshur rroba të ndryshme. Këtu janë disa që janë përdorur në të kaluarën, por jo sot:

pien-fu

El byrek-fu Ishte veshur në dinastinë Han dhe ishte një veshje ceremoniale. Ai përbëhej nga një tunikë në gjunjë dhe një skaj ose pantallona deri në kyçin e këmbës.

Ajo shoqërohej nga një kapelë e njohur si pierg dhe, përveç kësaj, mund të vishni një hark të gjerë në bel, edhe pse ishte opsional.

Shenyi

Shenyi u përdor gjatë dinastisë Ming, midis shekujve XNUMX dhe XNUMX, edhe pse u përdor gjithashtu në dinastitë e tjera. Lecka ishte bërë nga rami, një bimë aziatike.

Mëngët ishin të gjera dhe vishej me brez. Pjesa e sipërme përbëhej nga katër panele, të cilat simbolizonin stinët, dhe pjesa e poshtme nga dymbëdhjetë, të cilat përfaqësonin dymbëdhjetë muajt e vitit.

Ky artikull është ndarë 54 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: