Kultura e Norvegji Nuk mund të kuptohet pa gjuhën e saj zyrtare, Norvegjishten, e cila flitet nga të gjithë banorët e saj. Sidoqoftë, në këtë territor gjejmë dialekte të ndryshme. Përveç kësaj, disa njerëz përdorin gjuhë të tjera, për të cilat do të flasim në këtë artikull.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Gjuha zyrtare

Gjuha zyrtare e Norvegji është norvegjeze ose Norsk. Ashtu si Suedishtja dhe Danishtja, ajo është pjesë e familjes gjuhësore nordike.Kur bëhet fjalë për të shkruar, ne gjejmë dy forma të ndryshme:

bokmål
fjalë për fjalë, gjuha e librit. Theshtë ai që përdoret nga 85% e popullsisë dhe ai që mësohet në shumicën e shkollave. Identifikohet me zonat urbane. Quhet versioni më konservativ riksmal.
n Nynorsk
mjete norvegjeze e re. Përdoret më shumë në zonat rurale të vendit, veçanërisht në perëndim. Vetëm 8% e punimeve të botuara në Norvegji janë shkruar në n Nynorsk. Ekziston një nëntip i quajtur hognorsk.

Dialektet

Kur bëhet fjalë për të folur, ne gjejmë një numër të konsiderueshëm të dialekteve. Sidoqoftë, nuk ka ndonjë shifër zyrtare, pasi është e vështirë të përcaktohet sasia. Të katërt më e rëndësishme ata janë Nordnorsk, trondersk, vestlandsk dhe ostnorsk, dhe këto janë fushat në të cilat fliten:

Në këtë hartë, zona e pikturuar me portokalli është vendi ku Nordnorsk, në të verdhë trondersk, në të gjelbër vestlandsk dhe në të kuqe ostnorsk. Po kështu, brenda të ashtuquajturve vendlindja mål dhe në jug të sorlandsk.

Njerëzit që flasin dialekte të ndryshme zakonisht mund të kuptohen. Sidoqoftë, ekzistojnë dallime midis tyre në stres, gramatikë, sintaksë dhe fjalor. Forma që zakonisht u mësohet të huajve është Standarde Lindore Norvegjeze ose standarde østnorsk. Këto janë disa fjalë themelore:

  • Përshëndetje = hei
  • Po = Ha
  • Jo = Nein
  • Faleminderit = Takk
  • Na vjen keq = Beklager

Nga ana tjetër, në Norvegjinë veriore ka një popull autokton me rreth 50.000 banorë, sami, të cilët flasin gjuhën e tyre, të quajtur gjithashtu sami. Ky qytet gjendet gjithashtu në, Suedi, Finlandë, Rusi dhe Ukraina.Gjuhët dytësore

Nëse dëshironi të shkoni në një udhëtim në Norvegji, nuk keni nevojë të mësoni Norvegjisht, pasi që shumica dërrmuese e popullsisë flet një gjuhë të dytë, Anglisht, gjuhë me të cilën mund të komunikoni pa probleme.

Nga Indeksi i zotësisë angleze EF, një renditje që vlerëson nivelin e anglishtes në vende të ndryshme, Norvegjia renditet e katërta, pasi është një nga territoret që flet më mirë këtë gjuhë.

Sidoqoftë, nëse planifikoni të qëndroni për të jetuar ose punuar, këshillohet që të mësoni gjuhën zyrtare të vendit, pasi është ajo që përdoret nga banorët e saj në jetën e përditshme dhe në shumicën e kompanive.

Megjithëse në një masë më të vogël, frëngjishtja dhe gjermanishtja janë gjuhë që studiohen gjithashtu në Norvegji, kështu që disa njerëz dinë ta flasin atë. Spanjolli, deri më tani, nuk ka pasur shumë famë, edhe pse vitet e fundit interesi për të është rritur.

Pyetje nga përdoruesit

Çfarë gjuhe flitet në Oslo?

Oslo është kryeqyteti i Norvegjisë. Ashtu si në pjesën tjetër të vendit, gjuha zyrtare është Norvegjishtja, megjithëse është e lehtë të komunikosh në anglisht. Përveç kësaj, disa banorë dinë gjuhë të tjera si gjermanishtja ose frëngjishtja.

Cila është gjuha e përdorur në Tromsø?

Përveç Norvegjishtes, Tromsø ka një komunitet të rëndësishëm Sami, prandaj kjo gjuhë praktikohet edhe nga një pjesë e popullsisë. Ashtu si në Oslo, shumica e njerëzve flasin edhe anglisht.

A është Norvegjishtja një gjuhë e vështirë?

Norvegjishtja nuk konsiderohet gjuhë e vështirë për tu mësuar. Sidoqoftë, duhet të keni durim dhe këmbëngulje. Njohja e gjuhëve të tjera si anglisht ose gjermanisht mund ta bëjë më të lehtë kuptimin.

Ky artikull është ndarë 72 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: