Blerja e një udhëzuesi turistik është një nga vendimet më të mira kur planifikoni udhëtimin tuaj. Për këtë, është e rëndësishme të dini se si përdoren dhe cila është përmbajtja e tyre, si dhe avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Ne gjithashtu ju tregojmë udhëzuesit më të mirë në Spanjisht në botë.

Më poshtë keni një indeks me të gjitha pikat me të cilat do të merremi në këtë artikull.

Nëse doni informacion specifik për një vend specifik, klikoni në destinacionin në këtë listë që është me interes për ju:Avantazhet dhe disavantazhet

Duke filluar me përkufizimin e një udhëzuesi turistik, ai është një botim i shtypur ose dixhital që mbledh informacione me interes dhe dobishmëri për turistët për një destinacion, itinerar ose zonë gjeografike. Me pak fjalë, ato janë libra për udhëtarin.

Këto botime kanë përfitime të shumta. Kryesorja është e juaja dobi, pasi na lejon të njohim shpejt destinacionin që do të vizitojmë, përfshirë hartat dhe informacionin e dobishëm. Me pak fjalë, me ta mund të njohim botën, të planifikojmë udhëtimin tonë dhe madje të mësojmë për historinë.

Një avantazh tjetër është se sot mund t’i gjejmë në formate të ndryshme, duke iu përshtatur nevojave tona: në libra, në internet, për celularët përmes app, udhëzues audio, për libra elektronikë si Kindle ose iPad, etj.

Madje ka edicione për fëmijë, duke i inkurajuar ata të zbulojnë vende të reja dhe t'i njohin me botën e udhëtimeve. Disa nga më të spikaturit janë bërë nga Memolaviajar.com, Lonely Planet dhe Nórdica Libros.

Sidoqoftë, gjetëm edhe disa pengesa. Njëra prej tyre është kostoja e saj, pasi ato cilësore zakonisht kanë një cmim i larte. Gjithashtu, nëse është një botim i vjetër, informacioni mund të jetë i vjetëruar dhe prandaj i padobishëm ose madje i dëmshëm për udhëtimin tonë.

Një dëm i fundit është që nëse udhëzuesi dihet, këshillat dhe rrugët që ai tregon do të ndiqen nga shumë njerëz, dhe për këtë arsye është e mundur që ne të vizitojmë vetëm vendet më të mbushura me njerëz në destinacionin ku jemi.

Si përdoren udhëzuesit turistikë?

Shtë e rëndësishme të dini se si t'i përdorni këto libra. Ju nuk duhet të ndiqni rendin e paracaktuar të botimit, por mund të lexoni seksionet që ju interesojnë më shumë në çdo kohë.

Guidat turistike zakonisht kanë një indeksi në të cilën tregohen pjesët e kësaj. Prandaj, mënyra më e mirë për të kërkuar është të përdorni këtë seksion. Në këtë mënyrë ne gjejmë atë që na intereson më shumë në mënyrën më të drejtpërdrejtë.

Nëse kjo është hera e parë që e përdorni dhe dëshironi të merrni një ide të përgjithshme për destinacionin, është mirë që së pari të lexoni pjesën se si të arrini atje dhe si të lëvizni. Pas kësaj, ju mund të lokalizoni në hartë zonën ku do të jeni dhe atraksionet që janë afër saj.

Pasi të keni lexuar informacione në lidhje me atraksionet që ndodhen në zonën që do të vizitoni, mund të kaloni pak kohë në pjesën e këshillave për t'ju drejtuar se ku të flini ose në cilat restorante të hani. Në këtë mënyrë do të keni një ide të plotë dhe të shpejtë të destinacionit.

Për çfarë shërbejnë ato?

Funksioni kryesor i një udhëzuesi udhëtimi është dhënia informacion rreth një vendi dhe në këtë mënyrë ofrojnë një lloj ndihme turistike. Në përgjithësi, të dhënat që ato përmbajnë janë si më poshtë:

 • Vend
 • Si të arrini
 • Procedurat e migracionit
 • Çfarë të shohim dhe çfarë të bëjmë
 • Ku të flemë dhe ku të hamë
 • Informacione dhe rekomandime të tjera

Kështu, një tjetër nga funksionet e tij është të këshillojë ose të rekomandojë, pasi redaktori i këtyre librave tashmë ka qenë në atë destinacion dhe di se çfarë mund të gjejmë në vendet dhe institucionet që ne vizitojmë.Ekzistojnë lloje të ndryshme udhëzuesish, të cilët përshtaten me shijen e secilit udhëtar. Disa prej tyre shpjegojnë se si të udhëtojnë me fëmijë ose çanta shpine në një destinacion, të tjerët përqendrohen në aspektet kulturore të vendit, etj.

Mund të gjejmë madje edhe udhëzues në internet me përmbajtje satanike dhe tmerri, në të cilin na tregojnë vendet që shfaqen në filma të frikshëm, të tilla si Thamesmead, lagjja e Londër protagonist i "A Clockwork Orange".

Guidat më të mira në botë

Udhëzimet më të famshme në Spanjisht dhe të rekomanduara nga udhëtarët janë si më poshtë:

 • Globetrotter: ato janë botuar nga Anaya Group dhe janë përkthyer nga koleksioni Francez Udhëzues du Routard.
 • Lonely Planet: Ata filluan të botoheshin në vitet 70. Ju mund t'i blini ato përmes Fnac, ndër portalet e tjera.
 • ndërprerje: departamenti juaj i udhëtimeve prodhon botime falas dhe për t'u shkarkuar nga faqja e saj e internetit. Ata kanë gjithsej 28.
 • Michelin: nën emrin e Udhëzuesi i Gjelbër Ato tregojnë itineraret dhe atraksionet më të mira. Ata gjithashtu kanë botime tematike, siç janë udhëtimet me karvanë.
 • i Redaktorëve të Zotit: Ata e kanë origjinën nga një familje argjentinase e apasionuar pas udhëtimeve. Ata aktualisht kanë më shumë se 100 tituj.
 • National Geographic: Koleksionet Diario Clarín, në Argjentinë, ofron përkthime në Spanjisht ekskluzivisht nga kjo njësi e rëndësishme
 • Gazeta La Nación: Edhe pse kjo gazetë argjentinase nuk ka botuar udhëzues, ajo bën suplemente shumë interesante të turizmit për udhëtarët
 • COPEC: Kompani e Petróleos të Kilit ka Udhëzimet e Chiletur. Ato shiten në disa stacione shërbimi në vend, megjithëse gjithashtu publikojnë shumë informacion në faqen e tyre të internetit.

Disa nga këta udhëzues, si Lonely Planet ose National Geographic, janë në të gjithë botën, domethënë ata kanë libra të këtij lloji në anglisht dhe gjuhë të tjera. Për shkak të famës së tyre, është e lehtë t'i marrësh të dorës së dytë në shumë portale të Internetit.

Gjithashtu, shumë destinacione turistike si p.sh. Barcelona, Sevilla o Madrid publikojnë të tyret botimet zyrtare në formatin e app (aplikacion) për celular ose tabletë, në mënyrë që t’i përdorni lehtë gjatë turneut në qytet.

Nëse preferoni të përdorni udhëzues më origjinalë, shtëpia botuese Anaya Touring ka koleksionin Frymëzimi i udhëtimit, me të cilën ai synon të entuziazmojë udhëtarët në një mënyrë tjetër. Një nga librat e tij titullohet Destinacionet më të mira për të vëzhguar qiellin në Spanjë.

Rekomandime për përdorim

Megjithëse informacioni në udhëzimet e udhëtimit është zakonisht shumë i dobishëm, ne ju këshillojmë që të mos e ndiqni atë me shkronjë. Kjo është, nëse gjatë udhëtimit zbuloni një vend që nuk shfaqet në libër, këshillohet që ta përjetoni atë. nga vetvetja.

Në kohën e përdorimit, duhet të kaloni pjesën më të madhe të kohës para se të udhëtoni, në mënyrë që të organizoni gjithçka në mënyrë korrekte dhe ta përdorni librin gjatë udhëtimit vetëm si referencë.

Gjëja më e rëndësishme kur kërkoni një libër të mirë për udhëtarin është të vëzhgoni datën e botimit. Sa më i ri të jetë, aq më mirë, do të jetë më aktual dhe nuk do të përmbajë informacion të vjetëruar ose të vjetëruar.

Ekziston një numër i madh i botuesve që botojnë udhëzues, prandaj është më mirë të blini një që ka mendime të mira dhe është rekomandohet nga udhëtarët e tjerë, pasi mund të hasni në disa cilësi të dobët.

Ne gjithashtu duhet të marrim parasysh madhësinë, pasi që nëse do ta përdorim atë gjatë udhëtimit tonë është e përshtatshme që të marrim një botim xhepi, i cili është më i menaxhueshëm dhe i lehtë.

Një mundësi tjetër është ta blini atë në internet, në mënyrë që të jeni në gjendje ta mbani atë rehat në celularin ose tabletën tuaj, ose të instaloni një nga app që e kemi përmendur më lart. Në këtë mënyrë, do të shihni se udhëtimi me një udhëzues turistik është një opsion shumë i rekomanduar.

Ky artikull është ndarë 61 herë. Kemi kaluar shumë orë duke mbledhur këtë informacion. Nëse ju ka pëlqyer, ndajeni, ju lutem: